RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkehelsa må slette uskyldiges DNA-info

Oslo (NTB): Personvernnemnda har fastslått at Folkehelseinstituttet ulovlig har lagret DNA-info fra frikjente, fornærmede og vitner i straffesaker og at de må slette disse opplysningene.

I over to år har Datatilsynet og Folkehelseinstituttet kranglet om DNA-lagring. Men nå har Personvernnemnda gitt Datatilsynet fullt medhold, skriver Aftenposten. no.

Saken begynte i 2010 under et tilsyn Datatilsynet gjorde hos det som da het Rettsmedisinsk institutt og var underlagt Universitetet i Oslo. Da fant tilsynet ut at instituttet satt på et stort DNA-register. Det var ikke bare av personer som var under etterforskning eller som var straffedømte. Også tusenvis av DNA-profiler med tilhørende personlig informasjon av frikjente, fornærmede og vitner var lagret. Dette mente Datatilsynet var ulovlig og kalte det et grovt tillitsbrudd.

Instituttet ville ikke føye seg. Først kranglet tilsynet med universitetet, og de siste to årene med Folkehelseinstituttet (FHI), som overtok Rettsmedisinsk institutt.

Men nå er saken endelig avgjort i Personvernnemnda. Nemnda, som har brukt nesten et halvt år på å avgjøre saken, gir Datatilsynet fullt medhold. Det betyr at Folkehelseinstituttet må slette all informasjon utover det også Kripos sitter med. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere