OSLO (Nettavisen): - De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet - med mindre de har behov for helsehjelp, melder Folkehelseinstituttet (FHI) i nye anbefalinger fredag morgen.

Les også: Kan bli knapphet på koronatester

Testing er forbeholdt visse pasientgrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer, opplyser FHI, som legger til grunn at en test for koronavirus uansett ikke vil bety noe oppfølgingen gitt at man uansett skal overholde karantenen.

- Må beskytte de mest sårbare

- Vi forstår at alle ønsker visshet om de er smittet eller ikke, men vi er i en situasjon hvor det må gjøres prioriteringer for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og de som behandler dem, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, ifølge en FHIs nettsider.

Få de siste oppdateringene om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

Helsedirektoratet ga torsdag pålegg om at alle som har vært på reise utenfor Norden i perioden etter 27. februar skal holde seg i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst.

- Dette gjelder også husstandsmedlemmer, het det i melding FHI la ut fredag morgen, men dette viste seg ikke å være i tråd med beslutningen som var tatt.

Senere fredag ble det presisert at familier eller samboende til folk i hjemme karantene, ikke er i karantene.

Fredag ettermiddag presiserer Folkehelseinstituttet (FHI) at det er følgende råd som er i kraft:

* Alle som har vært på reise i land utenfor Norden siden 27. februar i år, skal være i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst.

* Alle som har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte med koronavirus, skal også være i hjemmekarantene i 14 dager.

Dette er gruppene som skal testes for covid-19

  • Pasienter med akutt innsettende luftveisinfeksjon med behov for innleggelse i sykehus
  • Innlagte pasienter i alle helseinstitusjoner med akutt luftveisinfeksjon
  • Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid som får akutt innsettende luftveisinfeksjon
  • Person med akutt luftveisinfeksjon som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. Hvem som er nærkontakt avgjøres av lokale helsemyndigheter.
  • Spesielt sårbare grupper bør vurderes for testing selv ved milde symptomer

Første norske koronadødsfall

Oslo universitetssykehus meldte torsdag kveld om det første norske dødsfallet knyttet til koronaviruset: «Torsdag 12. mars døde en eldre pasient med Covid-19-sykdom som var innlagt ved Oslo universitetssykehus», het det i en Twitter-melding fra sykehuset, som av personvernhensyn ikke vil gi ytterligere informasjon om den avdøde.

750 smittede i Norge

Det offisielle tallet fredag er 750 smittede. Det siste døgnet har ytterligere 131 personer testet positivt på koronavirus i Norge, melder FHI.