Det var høy temperatur under NRKs Debatten tirsdag kveld, da lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg kritiserte norske myndigheter for manglende tiltak i kampen mot koronaviruset.

Mange seere ble nok skremt da det ble trukket sammenligninger mellom koronaviruset og pest.

Les også: Dobling i antall smittetilfeller i verden på halvannen uke

- Dette er absolutt ingen pest

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier til Nettavisen at koronaviruset overhode ikke er noen pest.

- Koronavirus har absolutt ingenting med pest å gjøre. Det er forskjellig smittestoff og smittemåte, sier Aavitsland til Nettavisen.

Det var programleder Fredrik Solvang som brakte pest på banen i et direkte spørsmål til Nyborg.

Les også: - Hva skjedde med Debatten på NRK i kveld?

- Det ligner mer på pest

- Ligner dette mer en pest enn influensa? spurte programleder Fredrik Solvang.

- Jeg tror det er kolleger som er uenige i dette, men jeg tror ikke de har satt seg dypt inn i tallene. Og til spørsmålet ditt. Dette er åpenbart ikke en influensa. Det ligner mer på pest. Det gjør det. Jeg sier ikke at det er det, svarte Nyborg.

- Det er jo forskjellige typer agens, altså forskjellige typer bakterier og virus og sånn. Så det vi smittes av her, er helt nytt. Så vi skal ikke kalle det eller sammenligne det med noe annet, men det at vi ser så voldsomme påvirkninger på sosiale funksjoner, har vi ikke sett på mange hundre år, sa Nyborg.

Ifølge Store Medisinske Leksikon er pest «en infeksjon forårsaket av bakterien Yersinia pestis . Man skiller mellom flere former av sykdommen avhengig av smittemåte og sykdomsutvikling».

Lungepest har en dødelighet på 100 prosent

Det finnes både byllepest og lungepest. Dette skriver Store Norske Leksikon om lungepest:

«Lungepest kan skyldes dråpesmitte fra pasienter med pestinfeksjon i lungene. Sykdommen ytrer seg som en lungebetennelse med voldsom ødemdannelse (væskeutsiving) i lungene, og har dødelig utgang i løpet av to–tre dager på grunn av åndedrettssvikt. Mortaliteten (dødeligheten) ved lungepest er 100 prosent uten adekvat antibiotikabehandling

Les også: Hvor dødelig er koronaviruset?

Koronaviruset har en antatt letalitet, altså andel døde blant smittede, på om lag en prosent. Dette tallet varierer derimot fra land til land, og smitteklynge til smitteklynge.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.