*Nettavisen* Nyheter.

Folkehelseinstituttet med nye vurderinger om munnbind

Foreløpig kommer det ikke nye munnbindråd til nordmenn, men det kan snart endre seg.

31.07.20 14:30

OSLO (Nettavisen): Folkehelseinstituttet er ikke like avvisende til å råde nordmenn generelt til å bruke munnbind som de var i juni. Da var meldingen at munnbind hadde lite forebyggende effekt.

Rådene er ikke endret, men Folkehelseinstituttet har gjort en ny såkalt kunnskapsvurdering og sier nå at det kan bli aktuelt å anbefale munnbind i Norge i noen sammenhenger.

Les også: Koronautbrudd på Hurtigrutens ekspedisjonsskip - to personer innlagt på UNN

- Kan bli aktuelt

- Munnbind kan bli aktuelt å innføre lokalt i Norge, spesielt der hvor det er vanskelig å holde avstand. Vi skal se på dette igjen i midten av august. Da skal vi sende våre råd til departementet, sa avdelingsdirektør Line Vold på en pressekonferanse fredag.

Klikk på bildet for å forstørre. Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 31. juli.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 31. juli. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Flere og flere nordmenn har brukt munnbind på fly og i utlandet denne sommeren, og i bygater og i kollektivtrafikken er enkelte munnbind også å se.

I Danmark oppfordrer helsemyndighetene folk til å ta med seg munnbind når de reiser kollektivt og bruke det dersom det blir trangt om plassen på busser, tog og metro. Vold sier Folkehelseinstituttet vil gjøre vurderinger av munnbind-anbefalingene her hjemme fortløpende.

- Må brukes riktig

Den norske skepsisen til å komme med et generelt råd om munnbind bunner blant annet i risikoen for å bruke munnbindet feil og at det kan gi en falsk trygghet.

- Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier Vold.

- Ikke ferie fra koronaviruset

På pressekonferansen om koronasituasjonen fredag innledet helseminister Bent Høie med å si at sommerferien snart er over for mange, men at hverdagen kommer til å bli annerledes enn det vi er vant til:

- Vi kan ikke ta ferie fra koronaviruset, understreket han.

- Vi skal snart møtes igjen til hverdagen igjen, men hverdagen blir ikke som før, ikke på en god stund enda, sa han videre.

Om lokale utbrudd som er konstatert blant annet i Moss, Trondheim og Sveito de siste dagene sa Høie at dette er beklagelig, men ikke uventet.

- Ferie og finvær har gjort at nordmenn har glemt smitterådene en gang iblant, sa han og oppfordret folk til å teste seg ved den minste mistanke.

Pekefinger mot «koronaskam»

Høie sa videre skyld og skam bidrar i kampen mot koronaviruset.

- Skammen fra tidligere sykdommer førte til at sykdommene spredte seg. Jeg frykter at skam og fordømmelse gjør sykdommen tyngre å bære. Vi kan alle gjøre dumme ting og glemme smitterådene. Hvis du frykter at du er smittet, så skal du ikke skamme deg, men du skal teste deg. Vi er nødt til å stå sammen, sa Høie.

Les også: Høie hardt ut mot «koronaskam»: - Kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitten

Nye reiseråd

Fra og med lørdag fraråder norske myndigheter reiser til Belgia som ikke er strengt nødvendig og endrer landets status fra grønt til rødt på smittekartet. Dermed trer karanteneplikten i kraft ved midnatt. Dette bekreftet Høie også:

- Vi innfører karantene fra og med midnatt.

Norge vil ikke åpne for mer land enn nødvendig, og at alle land vil bli bedømt etter strenge restriksjoner, forklarte helse- og omsorgsministeren.

Ny Sverige-vurdering

Danmark åpnet torsdag for reiser til og fra alle svenske regioner, men Norge vil ikke gjøre det samme, sier helseminister Bent Høie (H) på fredagens pressekonferanse.

– Vi er veldig glade for at antallet smittede går nedover hos våre naboer i øst, og det innebærer at vi forhåpentlig kan åpne flere svenske regioner neste uke, sier Høie.

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

Han sa også at regjeringen ikke vil åpne for regionvise vurderinger av land utenfor Norden med det første.

Urovekkende økning

Torsdag meldte Nettavisen at flere land står i fare for å havne på rød liste for norske reiseråd. Bakgrunnen er urovekkende økning i smittetall flere steder.

- Det er flere land som nå har økte tall, herunder Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike. Vi vil gjøre ny vurdering av disse neste uke, opplyste overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

- Friheten er ikke lettkjøpt

Helsedirektør Bjørn Guldvog var helt klar på at mange har blitt slappe på smittevernrådene.

- Vi ser en økning i smitte. Friheten er ikke lettkjøpt. Vi er noe bekymret over at flere er i karantene. Det er ikke slik at vi kan unngå å følge smitterådene, unngå å være hjemme når vi er syke, ikke vaske hendene og ikke holde sosial distanse i tiden fremover, sa Guldvog.

Les også: Helsedirektøren hevder at vi bør vurdere å slutte helt med dette

Han poengterte igjen at dette ikke er tiden for å slappe av på. Han rettet spesielt en liten «pekefinger» mot unge som kanskje ikke har vært så flinke i sommer. Guldvog understreket også at folk må ta sine forholdsregler ved reise og at karantene ved hjemkomst er basert på tillit, siden alle kan ikke følges opp.

Helsedirektøren snakket også om at hjemmekontor anbefales, hvis man er avhengig av kollektivtransport.

– Man bør unngå å være tett på folk på buss, trikk og T-bane, sa Guldvog fredag.

Han påpeker at det er viktig at folk gjør avtaler med sin arbeidsgiver om mulighetene for hjemmekontor.

- Ser virkningen av reiser

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa at det fortsatt er lite smitte i samfunnet, men at de ser en økning på grunn av økt reisevirksomhet i sommer.

- Vi må være påpasselig med smittevernrådene dit man reiser. Vi ser virkningen av reiser nå med økt antall tilfeller og lokale utbrudd, fortalte Vold.

- Et typisk eksempel er noen som har vært ute og reist, og som kommer hjem og smitter familiemedlemmer, la hun til.

Les også: Nye restriksjoner: Nekter fire millioner briter å besøke hverandre

Vold snakket videre om at det blir svært viktig at kommunene gjør det de kan for å stoppe lokale utbrudd.

Noe klart svar om når vi kan forvente en vaksine mot koronaviruset kunne ingen av helsetoppene gi:

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

- Det blir fortsatt gjetning. Det vet vi ikke. Vi må nok leve med viruset en god stund før vi får en vaksine. Det skal også produseres nok av vaksinen. Den skal kjøpes inn og distribueres. Det er nok et stykke fram til at vi kan regne med å ha en vaksine som er tilgjengelig for oss alle, svarte Vold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag