RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ANGRER: - Vi stolte på skolen og det norske helsevesenet. Det angrer jeg dypt på i dag, sa Øystein Stray Spetalen til Nettavisen mandag. Foto: Lars Brock Nilsen
ANGRER: - Vi stolte på skolen og det norske helsevesenet. Det angrer jeg dypt på i dag, sa Øystein Stray Spetalen til Nettavisen mandag. Foto: Lars Brock Nilsen

Folkehelseinstituttet om Spetalen: - Forstår fortvilelsen hans

Sist oppdatert:
- Vaksineringen er forsvarlig.

Onsdag skrev Nettavisen om investor Øystein Stray Spetalens angrep på Hpv-vaksineringen og det han omtaler som «russisk rulett med våre barn».

Bakgrunnen for utspillet er at Spetalens 12 år gamle datter skal ha blitt syk som følge av Hpv-vaksinen - som skal forebygge livmorhalskreft og som har blitt tilbudt alle jenter i 7. klasse siden 2009.

Fakta: Fakta om vaksinen:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Årlig tar rundt 25.000 jenter i 12-årsalderen vaksinen. Det har oppstått 508 tilfeller med bivirkninger, hvorav 29 er meget alvorlige.

Hvem bør vaksinere seg?

HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge utvikling av kreft i livmorhalsen. En av de tilgjengelige HPV-vaksinene er også godkjent for gutter i alderen 9-15 år og kan være aktuell ved spesiell risiko for HPV-assosiert kreft (for eksempel menn som har sex med menn).

Siden HPV-vaksine virker forebyggende gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen for personer som allerede er smittet med HPV. Vaksinen vil gi beskyttelse mot HPV 16 og 18 hos dem som ikke er smittet med disse virustypene fra før.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket

Spetalen mener at det norske helsevesenet gir jenter ned i 12-årsalderen vaksiner, uten å informere foreldre og foresatte mot alvorlige bivirkninger.

- Forsvarlig
Verken Folkehelseinstituttet (Fhi) eller Kreftforeningen vil kommentere Spetalens uttalelser om vaksinen.

- Vi forstår fortvilelsen hans. Denne vaksinen er imidlertid grundig utprøvd og den samlede kunnskapen fra bruk i mange land over flere år tilsier at det er forsvarlig og riktig å tilby denne vaksinen til norske jenter, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksineavdelingen i Fhi til Nettavisen.

- Vi ønsker ikke å kommentere enkeltpersoners opplevelse av vaksinen, er svaret fra leder i politisk sekreteriat i Kreftforeningen, Beate Heieren Hundhammer.

Leder for politisk sekreteriat i Kreftforeningen, Beate Heieren Hundhammer. Foto: Kreftforeningen

- Beklagelig
Både Folkehelseinstituttet og Kreftforeningen mener det er gjort solid forskning på Hpv-vaksinen og bivirkninger av den. De mener forskningen viser at det er forsvarlig å gi jenter vaksinen.

- Det er utrolig beklagelig at man får bivirkninger av vaksinen, men sett i forhold til den nytten vaksinen har, så anbefaler vi den. Det vil bestandig være bivirkninger, uansett hvilket medikament det dreier seg om, sier Hundhammer i Kreftforeningen.

Hun sier videre at vaksinen reduserer risikoen for alvorlige celleforandringer - deriblant livmorhalskreft - med 70 prosent.

- Med den kunnskapen vi har i dag er det ikke grunn til å endre våre råd. Fordelene ved å gi vaksinen er langt større enn de mulige ulempene. Det er viktig å huske at målet med Hpv-vaksinasjon er å beskytte mot alvorlig sykdom og død. Både internasjonale og norske analyser viser at vaksinasjonen er et effektivt tiltak for å forebygge forstadier til livmorhalskreft, med alt det innebærer, sier Folkehelseinstituttets Wolden.

Hun mener også at informasjonen som gis om vaksinen er god.

- All vaksinasjon er frivillig og samtykkebasert. Vi har utarbeidet informasjonsmateriell om alle vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. Materialet beskriver også mulige bivirkninger, og er laget for utdeling i forkant av vaksinasjonen.

Les også: Øystein Stray Spetalen raser mot skolevaksine

FORSKNING GIR SVAR: Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. Foto: Aurora Nordnes

- Synes å være en veldig trygg vaksine å ta
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg - kjent fra NRK-serien Folkeopplysningen - har tatt for seg forskningen rundt Hpv-vaksinen. Han sier det er vanskelig å si hva som er direkte bivirkninger fra vaksinen og ikke.

- Det er umulig å si noe konkret om Spetalens sak, til det vet vi for lite. Men på generelt grunnlag kan man si at en i slike enkeltsaker aldri kan si noe om årsakssammenhenger - altså om det virkelig er slik at vaksinen forårsaket plagene. For å finne ut av det, trenger vi god og solid forskning.

Hesselberg synes mye tyder på at det er trygt å ta Hpv-vaksinen.

- I arbeidet med Folkeopplysningen så vi på forskningen som er gjort på vaksinen. Det er gjennomført store vaksinasjonsprogrammer hvor bivirkningene er kartlagt nøye. Konklusjonen synes å være at det er en veldig trygg vaksine å ta. Vi har i alle fall ikke kommet over noe som tilsier noe annet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere