Onsdag skrev Nettavisen om investor Øystein Stray Spetalens angrep på Hpv-vaksineringen og det han omtaler som «russisk rulett med våre barn».

Bakgrunnen for utspillet er at Spetalens 12 år gamle datter skal ha blitt syk som følge av Hpv-vaksinen - som skal forebygge livmorhalskreft og som har blitt tilbudt alle jenter i 7. klasse siden 2009.

Spetalen mener at det norske helsevesenet gir jenter ned i 12-årsalderen vaksiner, uten å informere foreldre og foresatte mot alvorlige bivirkninger.

- Forsvarlig
Verken Folkehelseinstituttet (Fhi) eller Kreftforeningen vil kommentere Spetalens uttalelser om vaksinen.

- Vi forstår fortvilelsen hans. Denne vaksinen er imidlertid grundig utprøvd og den samlede kunnskapen fra bruk i mange land over flere år tilsier at det er forsvarlig og riktig å tilby denne vaksinen til norske jenter, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksineavdelingen i Fhi til Nettavisen.

- Vi ønsker ikke å kommentere enkeltpersoners opplevelse av vaksinen, er svaret fra leder i politisk sekreteriat i Kreftforeningen, Beate Heieren Hundhammer.

- Beklagelig
Både Folkehelseinstituttet og Kreftforeningen mener det er gjort solid forskning på Hpv-vaksinen og bivirkninger av den. De mener forskningen viser at det er forsvarlig å gi jenter vaksinen.

- Det er utrolig beklagelig at man får bivirkninger av vaksinen, men sett i forhold til den nytten vaksinen har, så anbefaler vi den. Det vil bestandig være bivirkninger, uansett hvilket medikament det dreier seg om, sier Hundhammer i Kreftforeningen.

Hun sier videre at vaksinen reduserer risikoen for alvorlige celleforandringer - deriblant livmorhalskreft - med 70 prosent.

- Med den kunnskapen vi har i dag er det ikke grunn til å endre våre råd. Fordelene ved å gi vaksinen er langt større enn de mulige ulempene. Det er viktig å huske at målet med Hpv-vaksinasjon er å beskytte mot alvorlig sykdom og død. Både internasjonale og norske analyser viser at vaksinasjonen er et effektivt tiltak for å forebygge forstadier til livmorhalskreft, med alt det innebærer, sier Folkehelseinstituttets Wolden.

Hun mener også at informasjonen som gis om vaksinen er god.

- All vaksinasjon er frivillig og samtykkebasert. Vi har utarbeidet informasjonsmateriell om alle vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. Materialet beskriver også mulige bivirkninger, og er laget for utdeling i forkant av vaksinasjonen.

Les også: Øystein Stray Spetalen raser mot skolevaksine

- Synes å være en veldig trygg vaksine å ta
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg - kjent fra NRK-serien Folkeopplysningen - har tatt for seg forskningen rundt Hpv-vaksinen. Han sier det er vanskelig å si hva som er direkte bivirkninger fra vaksinen og ikke.

- Det er umulig å si noe konkret om Spetalens sak, til det vet vi for lite. Men på generelt grunnlag kan man si at en i slike enkeltsaker aldri kan si noe om årsakssammenhenger - altså om det virkelig er slik at vaksinen forårsaket plagene. For å finne ut av det, trenger vi god og solid forskning.

Hesselberg synes mye tyder på at det er trygt å ta Hpv-vaksinen.

- I arbeidet med Folkeopplysningen så vi på forskningen som er gjort på vaksinen. Det er gjennomført store vaksinasjonsprogrammer hvor bivirkningene er kartlagt nøye. Konklusjonen synes å være at det er en veldig trygg vaksine å ta. Vi har i alle fall ikke kommet over noe som tilsier noe annet.