*Nettavisen* Nyheter.

Folkehelseinstituttet vil åpne grensene igjen

Politiet kontrollerer grenseovergangen ved Magnor i Innlandet.

Politiet kontrollerer grenseovergangen ved Magnor i Innlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Mener konsekvensene av stengte grenser er for store.

07.05.20 20:02

Den nye risikovurderingen til Folkehelseinstiuttet beskriver smittevernmyndighetene at de anbefaler oppheving eller endring av nesten alle smitteverntiltakene som er innført.

Dette inkluderer en delvis åpning av grensen.

Les også: Reproduksjonstallet er for første gang under 0,5

Innreisekarantene

I dag er det slik at utlendinger i liten grad har tilgang til å komme inn til Norge, og at nordmenn som reiser til utlandet må i karantene når man vender tilbake.

Les også: Slik skal Norge gjenåpnes

De beskriver at antatte ringvirkninger av innreisekarantene som store, mens risikoen og konsekvensen av å importere smitte som moderat. Det er den samme beskrivelsen av risikoen for smitte internt i Norge.

Vil ikke åpne for alle land

De vil derimot ikke åpne for alle land, men de skriver at Norge bør «vurdere gjensidig oppheving for noen land».

Rapporten sier ikke konkret nøyaktig hvilke land som skal vurderes, men de nevner at Danmark kan være et eksempel.

- Den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien, for eksempel Danmark, skriver FHI.

Les også: FHI: Anbefaler at hjemmekontor-anbefaling oppheves

Vi vet at også Finland har forholdsvis liten smitte. Ifølge svenske myndigheter er det også forholdsvis liten smitte regionen Värmland, som grenser til store deler av Østlandet.

Faginstansen mener også at utreiseforbud for helsepersonell bør oppheves.

Regjeringen vil ikke oppheve med det første

På pressekonferansen torsdag ettermiddag sa næringsminister Iselin Nybø innreisekarantenene trolig ikke vil bli justert før sommeren, men at karentenetiden reduseres til 10 dager.

Slik skal Norge gjenåpnes

Fra og med 7. mai gjøres følgende endringer:

* Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økes fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.

* Dette innebærer også at treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand. Her er det Helsedirektoratets anbefalinger og idrettens egne retningslinjer som gjelder. Disse bør følges.

* Idrettshaller kan åpne. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller.

* Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakerne på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer, også idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangement på offentlig sted skal ikke regnes som en del av arrangementet. Deres rolle bør avklares i egne bransjestandarder.

* Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.

* Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren.

* Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter. Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.

* Arbeidsgivere bør sikre at de ansatte kan holde en avstand på minst én meter i hele arbeidstiden. I områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere å legge til rette for hjemmekontor og elektronisk møtevirksomhet i så stor grad som mulig, med fysisk tilstedeværelse på arbeidsplassen bare når det er nødvendig. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken.

Fra og med 11. mai gjøres følgende endringer:

* Alle grunnskoler og videregående skoler skal åpne for alle trinn i løpet av uke 20. Smittevernreglene skal følges, noe som kan bety at ikke alle kan være på skolen samtidig.

* Voksenopplæringen og opplæringsordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpne i uke 20.

* Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.

* Kjøreskoler kan åpnes. De skal følge smittevernkravene som gjelder for andre virksomheter med en-til-en-kontakt.

* Det tas sikte på at bingohaller og lignende kan åpne.

* Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.

* Kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss skal fortsette med fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.

* Det publiseres en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball. Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på mer normal måte enn i dag, for eksempel spille kamp mot de andre på laget sitt. Dette skal skje på en smittevernfaglig trygg måte.

Fra og med 1. juni tas det sikte på å gjøre følgende endringer:

* Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det skal stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.

* Fornøyelsesparker kan åpne.

* Det åpnes for organisert svømming, inkludert skolesvømming.

* Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider nye fritidsreiseråd senest 15. mai. Rådene skal gjelde fra 1. juni.

Fra og med 15. juni tas det sikte på å gjøre følgende:

* Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer.

* Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

* Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

* Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.