*Nettavisen* Nyheter.

Folkeskikk på reisen

Ta med deg litt god oppførsel i bagasjen. Her er noen gode tips på veien.

27.11.06 16:31

(SIDE2): Allerede i 1827 var oppførsel et aktuelt tema og i boken «The Traveller’s Oracle», har dr. William Kitchiner følgende tips å komme med til de reisende:

«I stede for å finne feil ved skikkene på stedet ¿ overgi deg til deres bord, deres antrekk, deres hus og deres manerer.»

Ifølge Kitchiner, en prisen liten å betale for å oppnå både velvilje og hengivenhet av de menneskene du omgås med på reisen. «Generelt er folk svak nok til å glede seg over slike små ting, men de som nekter å la seg så billig glede er svakere enn som så.»

Uvitenhet og arroganse vil den dag i dag stemple deg som en tosk ute i den store verden. Her er tabbene ekspertene råder deg til å styre unna:

Finn den lokale rytmen

I store deler av den vestlige verden er tempoet ganske hektisk. Det kan lønne seg å roe seg litt ned på turer i utlandet og bruke litt ekstra tid på måltidet. Ellers kan man bli betegnet som både frekk og plagsomt pågående.

Førsteinntrykket

Et godt førsteinntrykk gjør godt for alle parter. – I noen kulturer gir man en klem, i andre håndhilser man og i en tredje kliner man til med et kyss, sier Cindy Post Senning til Newsweek Budget Travel. Det er lett å vise mangel på respekt ovenfor lokalbefolkningen med hvordan du hilser på dem, både formelt og tilfeldig.

Ha bordskikk

Verden rundt og rundt alle bord er skikkene litt forskjellige. Uansett om maten du får servert seg helt jævlig ut, bør vertskapet respekteres. Smil og spis så mye du kan, råder Colleen Rickenbacher, forfatteren av boken «Be on Your Best Business Behavior».

Snakk deres språk

Det er innsatsen og forsøket som teller, når det kommer til språk. Du trenger ikke snakke flytende, bare gjør et hederlig forsøk. – Det sendes en negativ melding når du ikke engang kan besvare «god dag» på deres språk, mener David Solomons i CultureSmart!Consulting.

Pass på faktene

Noen gale bevegelser med hodet, hånda eller føttene kan gå lokalbefolkningen på nervene. Går det riktig ille kan det ende med håndgemeng. – Vi greier heller ikke å gjøre hjemmeleksa når det kommer til intimsonen, mener Roger E. Axtell. Forfatteren bak flere bøker om etikette anbefaler det å la være å gå tilbake når de vi besøker kommer nært innpå.

Kle deg respektfullt

Ikke alle er like stilfullt kledd på jobb og hjemme, men på reise bør kodene følges. For turister er det lurt å se litt bra ut, og da gjerne i konservative farger som mørkeblå og svart. For forretningsreisende er dette en selvfølgelighet, mens feriefolket vil merke at de blir litt bedre tatt vare på om fotballshortsen kun brukes på stranden og ved bassenget.

Vær en omtenksom gjest

Er du på besøk hos noen, enten på middag eller som overnattingsgjest, ta med en liten gave. Noen blomster eller bare en dum t-skjorte fra Norge. Det siste forslaget er kanskje ikke alltid like stilfullt, men stemningen får et aldri så lite løft fra starten av.

(Kilder: Times Online/CNN/Newsweek)

Flere nyttige tips på reisen finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.