*Nettavisen* Nyheter.

Folkesykdommen vi kan stanse

Foto: (Foto: Shutterstock)

Rundt 700.000 nordmenn er i ferd med å få en alvorlig sykdom som mange kunne avverget.

09.11.09 14:42

Sykdommen dreper tre ganger så mange som biltrafikken, og årlig 50 ganger flere enn antallet dødsfall som til nå er rapportert i svineinfluensa-pandemien.

Det er snakk om en sykdom som i mange tilfeller kan avverges ved sunt kosthold og trim, og som altså var dødsårsak for 823 mennesker her i landet i fjor.

Vi snakker om diabetes, også kjent som sukkersyke, og mer spesifikt - den nye folkesykdommen diabetes 2.

Ta testen her:Sjekk din risiko for å få diabetes

Nye tall fra Helsedirektoratet tyder på at så mange som 700.000 nordmenn har diabetes 2 eller er i faresonen for å utvikle sykdommen, opplyser Norges Diabetesforbund.

Halvparten av dem er i risikosonen, mens den andre halvparten er syke. Av de syke vet bare omlag halvparten at de har sykdommen, og rundt 175.000 av dem vet det ikke selv.

For mange er diabetes en sykdom de har fått på grunn av arv. Men for de aller fleste øker sannsynligheten ved usunt kosthold., røyking og stillesittende arbeid og en fritid i sofakroken foran fjernsynsapparatet.

Samtidig som vi blir fetere, pådrar vi oss sykdommer som diabetes 2. Og det påfører igjen samfunnet store tap over trygdebudsjettet fordi det er farlig å gå mange år med for høyt blodsukker. Konsekvensene kan bli sykdommer i hjerte, øyner, føtter, nyrer og nerver - for ikke å snakke om tidligere dødelighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

På mange av disse områdene gjør politikerne en ordentlig jobb. Røyking er forsøkt bekjempet ved informajon, kampanjer og røykeforbud på offentlige plasser. Avgifter på sukker og tobakk bruker økonomisk pisk for å legge om til en sunnere livsstil.

Dessverre bruker man for sjeldent økonomiske gulrøtter som å få ned prisen på frukt og grønt (lempe på importrestriksjonene eller fjerne momsen), eller å gi skattefradrag for bruk av sykkel til og fra jobb eller medlemskap på treningsstudioer, for å ta noen mulige eksempler.

Det verste er likevel den utrolige mangelen på evne til å regulere sykkelveier.

I Oslo er det eksempelvis uforståelig at noe så enkelt som å lage sammenhengende sykkelveier virker umulig for det sittende byrådet.

Resultatene finner vi om noen år på kirkegårdene og i trygdebudsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.