RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folket skal avgjøre vernepliktens framtid i Sveits

Sist oppdatert:
Bern (NTB-AFP): Sveitserne skal søndag stemme over et forslag om å vrake verneplikten, en plikt som mange mener er en viktig del av alpelandets identitet.

Det er pasifister som har fremmet forslaget. De mener at Sveits bør følge i fotsporene til en rekke land som har avskaffet verneplikten det siste tiåret, blant dem Frankrike, Italia, Spania, Portugal, Tyskland og Polen.

Men ifølge en meningsmåling forrige uke vil forslaget kun få en oppslutning på 31 prosent.

Debatten i forkant av folkeavstemningen har avslørt skarpe motsetninger mellom de som mener verneplikten er en overlevning fra fortiden, og de som mener den er en viktig del av den sveitsiske identiteten, i likhet med sjokolade og ost.

Forslaget splitter også de politiske fløyene, der venstresiden støtter en avskaffelse, mens de konservative partiene er imot.

Sveits har vært nøytralt i to århundrer og er verken medlem av NATO eller EU. I dag gjelder verneplikten for menn mellom 18 og 32 år. Alle kalles inn til en sju uker lang tjeneste, og i løpet av de påfølgende årene må de inn til repetisjonsøvelser seks ganger. Hver øvelse varer 19 dager. Mange reservister oppbevarer våpen hjemme hos seg selv. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere