RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fond må betale tilbake 40 mill.

Sist oppdatert:
Forvalterne av suksessfondet Skagen Vekst, med Kristoffer Stensrud i spissen, må betale tilbake 40 millioner kroner til kundene etter feilberegning. Sjekk saken her
(Ny: Flere momenter)

Det var forrige onsdag at Skagen-gründer Åge Westbøe oppdaget en blunder han gjorde i 1994. Skagen Vekst har på grunn av feilen tatt for høye honorarer av kundene i 11 år.

Nå må eierne av aksjefondet Skagen Vekst betale tilbake nesten 40 millioner kroner til nåværende og tidligere andelseiere.

- Det var nok meg ja. Jeg satte beregningsformelen og implementerte den, sier Skagen-gründer, storeier og viseadm. direktør Åge Westbøe til DN.

For de fleste andelseiere er det ikke snakk om store beløp. Den typiske eieren i Skagen Vekst har investert rundt 10.000 kroner, og sitter med andelene mellom to og tre år. Dermed kan vedkommende ha mellom 50 og 200 kroner til gode.

Slik oppsto feilen

I en redegjørelse fra Skagen heter det at feilen har oppstått ved renteberegning for kapitalisering av variabelt forvaltningshonorar.

- Enkelt forklart: Skagen Vekst har variabelt forvaltningshonorar. Dette inntreffer når fondet gir en avkastning over seks prosent pr år - etter at det faste honoraret på én prosent er beregnet. Da går én tidel av meravkastningen utover seks prosent, som godtgjørelse til forvaltningsselskapet.

Avkastningskravet på seks prosent pr år, før variabelt forvaltningshonorar beregnes, skal gjelde alle dager - også hellig- og helgedager. Dessverre er disse blitt utelatt i beregningsgrunnlaget. Dermed har ikke avkastningskravet reelt sett vært seks prosent. Årsaken er altså feil utførelse av renteberegningen i Skagen Vekst - ikke ved selve modellen for variabelt forvaltningshonorar, skriver Skagen i meldingen.

Legger seg flate

Skagen-ledelsen legger seg flate for bommerten.

- En slik feil skal ikke skje, og i alle fall ikke eksistere i så lang tid. Skagen Fondene har omfattende rutiner for å avdekke eventuelle feil. Kontroller foretas av både interne og eksterne parter. Like fullt har feilen skjedd, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere