RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fondsfeber i Sverige

Sist oppdatert:
Juli ga rekordhøy tegning i svenske verdipapirfond. Svenskene har de siste månedene kastet seg inn i aksjefond med stor iver. Spørsmålet er hva norske fondssparere nå gjør
I juli ble det netto tegnet for 8 milliarder svenske kroner i verdipapirfond i Sverige, viser ferske tall fra Fondbolagens förening.

Dette er det høyeste månedstallet siden børsboomens topp i februar 2000, og den høyeste juli-tegningen i statistikkens historie.

- Det er overraskende at tallene ble så høye i juli, med tanke på at det er en feriemåned. Men at aksjefondene øker så kratig tror jeg har å gjøre med at det er flere som konstaterer at den lange, dype nedgangen er over for denne gangen, sier adm. direktør Pia Nilson i Fondbolagens förening til avisen Dagens Industri.

Det var solid tegning i både aksjefond og korte rentefond, mens interessen for lang obligasjonsfond var mer lunken.

De siste årene har aksjefond vært lite populære, mens mange har valgt å spare i mindre risikable rentefond.

Venter på tall i Norge

I Norge har ikke Verdipapirfondenes forening kommet med tall for juli ennå. Disse kommer mot slutten av denne uken eller begynnelsen av neste, får iMarkedet opplyst.

I juni var det en solid oppgang i tegningen i aksjefond, men dette var påvirket av enkelte store, institusjonelle investorer, ble det opplyst. Uten disse transaksjonene var det en mindre, positiv nettotegning i aksjefond.

- Basert på juni alene, er det for tidlig å si om dette har snudd, sier direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening til iMarkedet.

- Men jeg ville bli overrasket om vi vender tilbake til den negative trenden fra tidligere i år, legger han til.

Det var svært laber interesse for norske aksjefond i vinter og i vår, og Ola og Kari har vært tregere med å øke tegningen enn sparere i land som Sverige og USA.

Nordmenn tegnet voldsomt i aksjefond da kursene var på topp for rundt tre år siden, og mange har derfor svært dårlig avkastning på pengene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere