RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fondsvinner i dystre år

Sist oppdatert:
De tre siste årene har det vært surt i aksjemarkedet. Men det har tross alt vært bedre å investere i Orkla og Hydro enn i Opticom og Merkantildata. Det første har Storebrand Verdi gjort, og er det klart beste fondet i Norge siden mars 2000
Les også: Endelig en plussmåned for aksjefond

Fondet Storebrand Verdi leder feltet av aksjefond som investerer på Oslo Børs, når det gjelder avkastning i mars, og det er ikke unntaket som bekrefter regelen. De tre siste årene har Storebrand Verdi gjort det klart bedre enn sine konkurrenter.

Nå ligger ikke listen så veldig høyt. I snitt har aksjefond som investerer på Oslo Børs falt med 51 prosent de siste tre årene. Storebrand Verdi har falt med 25 prosent, mens nummer to på listen, Pluss Markedsverdi, har falt med 36 prosent. Verst på listen er Terra Vekst, som har falt med 74 prosent de tre siste årene.

Forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand Verdi mener fondet er det eneste rendyrkede verdiorienterte fondet på Oslo Børs. Verdiorientering betyr at man ser etter selskaper som er lavt verdsatt ut fra ulike kriterier man kan se her og nå, mens motsatsen, vekstorientering, innebærer at man ser etter selskaper hvor verdiene i større grad forventes å skapes i fremtiden.

- Det vi forsøker å finne er selskaper som har en god løpende inntjening og som er lavt priset i forhold til underliggende verdier i dag. Vi forsøker å unngå selskaper som er priset på tro og håp, sier Gjerde til iMarkedet.

- Du vil ikke finne Opticom i Storebrand Verdi, for å si det sånn, fastslår Gjerde.

Han sier at man først går gjennom selskapene på Oslo Børs og identifiserer hvilke aksjer som oppfyller de verdiorienterte kravene før utelukkende velger blant disse. Han mener Storebrand Verdi er mer konsekvente enn mange andre som kaller sin forvaltningsstil for verdiorientert.

Blant kriteriene som brukes er pris i forhold til inntjening, både som regnskapsmessig resultat (P/E) og kontantstrøm (P/CF). I tillegg vurderes balansen og man ser på verdsettelse i forhold til bokførte verdier. Man ser også på sektoren, og ligger unna typiske vekstsektorer, for eksempel IT.

I tillegg har fondet konsentrert seg om større aksjer på Oslo Børs, og de fem største investeringene i porteføljen er nå Norsk Hydro, Orkla, Statoil, DnB og Storebrand. IT har derimot ikke stått på menyen hos Storebrand Verdi, og det har nok vært et lykkelig valg, siden IT-indeksen på Oslo Børs de tre siste årene har falt nær 90 prosent.

De tre siste årene har vært eksepsjonelt dårlige i aksjemarkedet, og det er derfor ikke rart at fond som har investert i håp og tro på fremtiden har gjort det verre enn et fond med mer trauste valg, som Storebrand Verdi. Gjerde mener likevel at det ikke er gitt at et verdifond vil gjøre det dårligere enn snittet når børsen går opp, og viser til utviklingen i mars, som jo var en plussmåned for børsen.

Siden Storebrand også har vekstorienterte fond er det kanskje ikke så rart om Gjerde nøler litt med å fastslå at den verdiorienterte stilen er best, men han drister seg i alle fall til: - Over en veldig lang periode, vil det ikke være spesielt overraskende om aksjer med lav P/E gjør det bedre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere