Fonseka vil ha gransking på Sri Lanka

Colombo (NTB-AFP): Sri Lankas tidligere hærsjef Sarath Fonseka sier landet må samarbeide med etterforskere som skal granske anklager om krigsforbrytelser i landet. Han stiller seg selv til disposisjon for en slik gransking.

Men Fonseka, som mandag ble satt fri etter å ha tilbrakt mer enn to år i fengsel, avviser påstander om at titusenvis av sivile ble drept av soldater som sto under hans kommando. Både regjeringsstyrkene og den tamilske LTTE-geriljaen er blitt anklaget for grove overgrep.

- Det er satt fram visse påstander, men jeg er ikke enig i at 40.000 sivile ble drept, det er bare tull. Jeg er klar til å bidra til at det skapes klarhet om dette, sa Fonseka til mediefolk dagen etter at han ble løslatt.

Sri Lankas regjeringshær gjorde slutt på 26 år med blodig borgerkrig da den i mai 2009 beseiret LTTE. De såkalte Tamiltigrene hadde kjempet for en egen tamilsk stat i de nordlige og nordøstlige delene av Sri Lanka.

Sarath Fonseka ble arrestert og siktet for korrupsjon i 2010 etter at han hadde stilt opp i presidentvalget på Sri Lanka der han utfordret statssjefen Mahinda Rajapakse. Rajapakse ga i forrige uke ordre om at den tidligere hærsjefen skulle benådes. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.