RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For "høy" inflasjon i euroland

Sist oppdatert:
Inflasjonen i ØMU-området er nå sterkere enn antatt, og ligger nå rett over styringsmålet til den europeiske sentralbanken
Ifølge den europeiske statistikkenhet EuroStat så ligger den foreløpige inflasjonstallet for april på 2 prosent i årstakt, mens analytikerne hadde ventet en økning til 1,9 prosent, fra 1,7 prosent rapprotert for mars.

Med inflasjon på 2 prosent kan markedene foreløpig se langt etter flere rentekutt fra den europeiske sentralbanken. I likhet med Norges Bank styrer ESB etter et inflasjonsmål. Mandat går ut på å holde inflasjon nær eller under 2 prosent.

Det har de siste månedene vært et økende politisk press på ESB for å foreta nye rentekutt, men sentralbanken har så langt stå fast på sin linje, som med dagens inflasjonstall ser ut til å ha vært riktig.

Bakgrunnen for de voksende politiske presset er den fortsatt svake veksten i europeiske økonomi, blant annet i Tyskland og Frankrike, som har vært fremst blant kritikerne av ESB.

Det er imidlertid ikke ventet noe økende inflasjonspress i euroområdet fremover, nettopp på grunn av den svake veksten, og da spesielt svak utvikling i innenlandsk etterspørsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere