RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For 75 år siden ble disse dokumentene gravd ned av tyskerne

«JULEKVELD I APRIL»: Guttorm Fjeldstad fra Forsvarsmuseet storkoser seg med de gamle arbeidstegningene fra flyfabrikken som ble funnet under utgraving på Kjeller.
«JULEKVELD I APRIL»: Guttorm Fjeldstad fra Forsvarsmuseet storkoser seg med de gamle arbeidstegningene fra flyfabrikken som ble funnet under utgraving på Kjeller. Foto: Kjell Aasum (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
På dagen 75 år etter bombingen av Kjeller ble det funnet unike arbeidstegninger, i sin tid nedgravd av tyskerne i 1940.

KJELLER/GARDERMOEN (RB.no): Han trodde knapt sine egne øyne, konsulent Guttorm Fjeldstad ved Forsvarsmuseet, da han før helgen fikk se hva som var funnet under gravearbeider ved Kjeller flyplass.

9. april 1940 ble Kjeller flyplass bombet av tyskerne, på samme dag i 2015 ble det funnet store mengder svært verdifulle arbeidstegninger fra flyfabrikkens gullalder.

– Da tyskerne okkuperte flyplassen hadde de ikke bruk for disse «umoderne» tegningene, og derfor kastet de dem like godt og gravde dem ned i leira på flyplasse, sier Guttorm Fjeldstad til Romerikes Blad.

Viktig dokumentasjon

I forbindelse med bygging av en hangar var det nødvendig å foreta gravearbeider. Tom Svendsen fra Aim Norway rapporte straks til Forsvarsmuseet om funnene.

– Hvor viktige er disse tegningene?

– De er veldig viktige i dokumentasjonen av virksomheten ved Kjeller flyplass og for luftfartshistorien vår. Et team driver for tiden bygging av et Tiger Moth fly, og det er klart at de vil ha stor nytte av tegningene.

Opprinnelig ble det kjøpt inn tre Tiger Moth Standard fra den anerkjente flyfabrikken De Haviland England, men så bestemte en seg for å bygge modellen med ramme av stål på Kjeller.

10 slike fly ble bygget ved flyfabrikken på 1930-tallet, og det er tegningene fra denne epoken som nå er funnet.

(Saken fortsetter under bildene)

BRANNTAKST: Rester av et hefte for «flyveetablissementet» på Kjeller. Landets eldste flyplass skriver sin historie tilbake til 1912.
KRIGSMINNE: Bensintanken fra Kjeller har flere skader som stammer fra det tyske bombeangrepet 9. april 1940.

Lagt til tørk

I løpet av noen dager vil Forsvarsmuseet gå i gang med å konservere, siden registrere og digitalisere alt sammen. I første omgang er det kjørt til flysamlingen på Gardermoen.

– Hvor mange tegninger eller ark er det snakk om ?

– Jeg har ikke rukket å telle, men det må dreie seg om minst 500. Kanskje 600-700, tror han.

Arbeidstegningene er i relativt god forfatning, selv etter å ha ligget nedgravd i 75 år.

– De fleste var ganske fuktige, og som du ser ligger de nå til tørk «over alt».

– Hvor skal originaltegningene oppbevares?

– Forsvarsmuseet vil gå i dialog med Riksarkivet for å drøfte det spørsmålet. Jeg har ikke noe svar på stående fot.

Bensintank og bombe

Ved siden av tegningene ble det også gjort andre interessante funn.

– Det ble funnet en bensintank med tydelige merker etter bombingen av Kjeller for 75 år siden. Videre en øvelsesbombe i betong. Så vidt jeg kjenner til finnes det bare en annen slik bombe bevart.

En annen godbit er et hefte påskriften «Brandtankst for Kjeller flyveetablissement», riktignok er denne svært medtatt og det skal godt gjøres å få tydet alt som står skrevet i denne.

Et kompass av eldre dato er også funnet, også det i dårlig forfatning. Av mer trivielle objekter som ble gravd fram i leirmassene på Kjeller er gammelt skotøy.

– De brukte visst skoene sine til de var utslitte og vel så det, humrer Guttorm Fjeldstad, som gleder seg til fortsettelsen.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere