RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For dårlig brannsikring

Kun ti av 167 områder med verneverdige trehus i Norge har en skikkelig brannsikringsplan.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som sammen med Riksantikvaren har studert brannsikkerheten i områder over det ganske land hvor der er verneverdig trehusbebyggelse.

Bergen har den største konsentrasjonen av denne type trehus, likevel klarer ikke DSB å redegjøre for situasjonen i byen.

- Bergen er en av byene med mange områder, og jeg har ikke detaljkunnskap om det enkelte områdets situasjon. Jeg vet at man i Bergen har en del brannsmitteområder man har jobbet med, forteller avdelingsdirektør Terje Olav Austerheim i DSB til iBergen.no.

- Dere forteller at bare ti områder i landet har helhetlig brannsikring, kan du fortelle om Bergen er en av disse?
- Det er jeg noe usikker på, hovedsakelig er sørlandsbyene best satt opp, forteller Austerheim noe nølende.

- Hvor kan jeg finne ut om situasjonen i Bergen?
- Det kan Bergen brannvesen hjelpe deg med, fortsetter Austerheim.

- Men dere er jo tilsynsmyndighet. Du forstår at det fremstår som rart for meg å be elevene om å eksaminere seg selv?
- Jo, men jeg sitter ikke med 167 rapporter foran meg, konkluderer Austerheim.

Forberedt om det brenner
- Vi har en høyere beredskap for å takle slike branner. Det er større beredskap per innbygger i Bergen enn det er i Oslo på grunn av denne type trehusbebyggelse, forklarer avdelingsleder Anders Leonhard Blakseth ved brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen til iBergen.no.

I Bergen er det ifølge Blakseth tolv områder med verneverdig trehusbebyggelse, hvorav Skuteviken er den største. I alt er det nesten 3000 slike trehus i Bergen kommune, noe som gir behov for skjerpet beredskap.

- Vi har innsatsplaner for disse brannsmitteområdene. Disse planene sier noe om hvor vi finner vann, hvor områder er verneverdige og ikke minst hvilke områder det er fare for spredning. Vi har planer for hvordan vi skal takle en innsats på slike områder, forklarer Blakseth med stoisk ro i stemmen.

Nei til fyrverkeri
- Og om det brenner?
- Så har vi en plan om hvordan vår innsats skal utføres. Det betyr ikke at vi kan garantere at det ikke brenner ned. Hvis alt går som det skal, trafikken flyter, vinden er rolig og meldingstidspunktet er tidlig, så takler vi brann i trehusbebyggelse, fortsetter Blakseth.

- Fyrverkeri-debatten har rast siden årsskiftet, som på Vestlandet ble markert med tidenes verste nyttårsaften. Hva mener du om et total forbud mot privat fyrverkeri, kan det hjelpe å verne om trehusbebyggelsen?
- Når det gjelder forbudet, så ønsker vi den utredningen som justisdepartementet har bedt om velkommen. Vi synes det er positivt med en utredningsgruppe. En fellesoppskytning av fyrverkeri er en god løsning som gjør det fortsatt mulig å ønske det nye året velkommen med fyrverkeri, konkluderer Blakseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere