RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For dårlig informasjon

Bilistene får for dårlig informasjon om hvordan bomselskapene håndterer personopplysninger og om hvordan og når slike opplysninger slettes.

Oslo (ANB): Det viser en tilsynsrapport fra Datatilsynet. Kontrollorganet har undersøkt rutinene i bompengeselskapet i Oslo, Fjellinjen AS, og E18 Vestfold AS, som har bomstasjoner i Sande i Vestfold og ved Larvik.

Felles for begge disse kontrollene var at kundene ikke får god nok informasjon. Det blir ikke opplyst om hva slags data selskapene samler inn i forbindelse med passering, hvor lenge passeringsdata eller bilder blir lagret eller hvor og når bildene blir tatt.

– Ikke sikkert nok
– For oss var det vanskelig å si om de lagrer opplysingene i fire måneder, fire år eller ti år. Samtidig informerer selskapene heller ikke om hensikten med lagringen, noe kundene har krav på å vite, seier senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes.

Tilsynet er også kritisk til sikringen av brukerprofilene til de 40.000 kundene til E18 Vestfold AS. Tryggheten ved pålogging på nett er ikke god nok, og mange av kundene kan derfor ha en ubeskyttet profil på internett som inneholder passeringsdata og andre personopplysinger. Den samme problematikken gjelder også for Fjellinjen.

Etter kontrollene fattet Datatilsynet flere vedtak, blant annet skal opplysninger om passeringer av biler med forhåndsbetalt bompengebrikke senest slettes etter en måned.

Utleverte opplysninger
Bompengeselskapet i Oslo, Fjellinjen AS, har hatt som praksis å opplyse om passeringer på telefon til alle som oppgir et bilnummer. Men opplysninger om hvor du har kjørt, kan ha blitt utlevert til uvedkommende.

Datatilsynet slår fast at dette er ulovlig.

Lars Lind i Fjellinjen AS sa til TV2-nyhetene i 2004 at han ikke så på dette som noe stort problem, da opplysningene som utleveres ikke kan sies å være særlig sensitive.

– Dette er helt feil fokus, sier avdelingsdirektør Knut B. Kaspersen i Datatilsynet. Selv om opplysningene ikke er sensitive, er de i høyeste grad private, og kan ikke utleveres til hvem som helst, slik Fjellinjen åpenbart gjør.

Opplysningene fra AutoPASS gir mulighet for å danne seg en detaljert oversikt over en persons bevegelser i løpet av en dag. Denne informasjonen kan lett kan misbrukes av utenforstående. (ANB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere