RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For dine føtter

Lykkelige ferieføtter er kanskje helst barbeint, men det er ikke alltid mulig.
Lykkelige ferieføtter er kanskje helst barbeint, men det er ikke alltid mulig. Foto: Tatyana Grishina (Thinkstock)
Sist oppdatert:
Storbyhelger og skisesong vil ta på føttene, så her er noen tips til hvordan du kan ta vare på undersåttene dine.

Følg oss på FACEBOOK

Fotens finmotorikk er mer avansert enn noen sko på markedet. Hver menneskefot består av 26 knokler, 19 muskler og 30 ledd som til sammen sørger for å holde deg oppreist og i bevegelse.
Her er derfor noen råd som vil glede føttene dine, enten du planlegger å utsette dem for omfattende storbytrasking eller plankekjøring i skibakken.

UNNGÅ JETLAG

9 tips for lykkelige ferieføtter

FORHINDRE LUMSK FERIEMAGE

1. Tørk føttene godt etter dusj og bad, og bruk gjerne fotkrem.

2. Bruk fottøy og sokker av materialer som absorberer og transporterer bort fuktighet.

3. Klipp neglene riktig og fil bort hjørner for å unngå sår og irritasjon på tærne ved siden av.

4. Riktig sko til riktig anledning! La forfengeligheten hvile og gå for komfortable, lave sko med god demping før du sprader ut i New York eller Paris.

5. Kjøp brede og lange nok sko. Om skoene klemmer så ikke kjøp dem! Det er rett og slett en myte at du skal gå inn alle sko. Fottøy skal som en grunnregel passe og være behagelige fra første stund.

6. For å holde deg varm på føttene i skisporet, er tjukke sokker faktisk ikke det viktigste. Varmen sitter mer i skistøvlenes passform. De bør sitte tett på foten uten å klemme eller hemme blodsirkulasjonen.

7. For å unngå gnagsår er det lurt å ikke ha ullsokker nærmest huden, men heller bruke en fin strømpe. Du kan også bruke en anti-gnagsårstift eller silketape på huden der skotøyet kan gnisse.

8. Stopp umiddelbart om kjenner antydning til gnagsår og legg på gnagsårplaster, gjerne med ekstra sportstape rundt så plasteret ikke forskyver seg. Skal du ut på lengre tur, kan det være lurt å legge på gnagsårplaster før avgang.

9. Hvis du har fått vannblemmer bør du stikke hull med en steril nål, men ikke stikk på selve blemmen. Stikk heller i den friske huden én millimeter eller to utenfor, og inn i hulrommet. Huden som kapsler inn det utsatte stedet vil da ikke bli ødelagt og holder området sterilt. Klem ut all væske så godt du kan.

FÅ RÅD TIL IMPULSREISEN

Kilder: Lommelegen, Turistforeningen, Apotek 1

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere