*Nettavisen* Nyheter.

For en neve dollar

Endel ting lar seg fortsatt løse med cash. Heldigvis.

11.04.07 12:27

TINGRI I TIBET (EverestUnarmed 2007): Cato Zahl Pedersen & co fikk serevert et delikat problem tirsdag morgen.

En bekymret Dawa Sherpa kunne meddele at gjengen måtte forlate hotellet i Tingri etter frokost. Nå altså, i stedet for etter frokost onsdag. Å kjøre rett fra 3700 meter i Nyalam på mandag til Base Camp på 5040 meter på onsdag var svært lite fristende akklimatiseringsmessig. Men kineserne som styrer utleie av Land Rover-parken sto på sitt.

- Dawa fortalte de ikke har biler til disposisjon i morgen, bare i dag, skriver Jon Hagebø i en epost.

32 dollar
Cato Zahl Pedersen og Odd Harald Hauge godtok ikke det uten videre. Som ellers i Kina antok de at det var et spørsmål om penger. Og selvsagt, bilene som ikke var tilgjengelig noen minutter tidligere var veldig klare. Det kostet 32 dollar per person ekstra. Tilbud og etterspørsel kalles det.

Dermed kan akklimatiseringen gå som planlagt. Det kan virke som detaljer for alle hjemme, men liten tue kan velte stort lass. Å komme til over 5000 meter etter bare seks dager kan utløse de velkjente symptomene hodepine, oppkast, diare, svimmelhet øg søvnløshet. De kommer tidsnok uansett. For noen er det kommet allerede, flere av sponsorne som skal være med ekspedisjonen opp til Base Camp fått føle høyden allerede. Det er også en del av opplevelsen.

Treningstur
Siden transportproblemet løste seg, ble dagen brukt til en treningstur opp til 4900 meter. I Tibets høyland er ikke det mer enn en grushaug, selv om det er høyere enn Mont Blanc. Fra toppen er det fantastisk utsikt til Everest, men ikke denne dagen. Everest var dekket av tunge skyer, forhåpentligvis med snø? Da ekspedisjonen fikk det første glimtet av fjellet dagen før, var overraskelsen stor da det verdens høyeste fjell ikke var hvitt, men svart.

Det er nesten ikke snø på fjellet akkurat nå, og det er ingen fordel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.