HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Nettavisen har de siste ukene fokusert på romfolkets situasjon i Norge, som bor under kummerlige forhold, gjør fra seg ute og tigger på gata.

Tirsdag gikk byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo ut og sa at tigging bør forbys for å få bukt med problemene. Men han får liten støtte hos Justisdepartementet.

- Den tilsynelatende enkleste løsningen er å si at det skal være forbudt å tigge. Jeg tror det er for enkelt, sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet til Nettavisen.

LES OGSÅ: - Utedoer vil bare lokke flere til Oslo
SE OGSÅ: Kommunens skrekkbilder

- Forutså ikke alt
Siden løsgjengerloven ble oppløst for fem år siden, og tigging igjen ble lovlig i Norge, har det strømmet tiggere til hovedstaden.

- Jeg opplever at problemene har blitt større og større etter at løsgjengerloven ble opphevet. Da ble Oslo en av de mest liberale byene i Europa på dette området. Etter mitt syn bør det ikke være en menneskerett å dra til Oslo, bo i et telt og tigge på Karl Johan, sa Berger Røsland.

Statssekretær Moland Pedersen vedgår at det har dukket opp problemer man ikke forutså.

- Det var et samlet storting som fjernet forbudet mot tigging. Så ser vi jo at vi har fått en type utfordringer som vi kanskje da ikke forutså, at man har besluttet at innenfor EØS-området, på grunn av fri ferdsel, har rett til å livnære seg i tre måneder med tigging, sier han.

LES OGSÅ: - Kan få utbrudd av sykdommer
LES OGSÅ: - Kan bli det moderne samfunnets jødeforfølgelse

- Vi vurderer nye tiltak
Moland Pedersen sier at rådet fra Regjeringen er å endre politivedtektene slik at det innføres meldeplikt for dem som ønsker å tigge.

- Det vi anbefaler er at andre kommuner gjør det som Bergen har gjort, som har innført meldeplikt og mener det har vært et nyttig verktøy i forhold til flere sider ved dette som kan være et problem. De har jo på den måten fått kjennskap til og kontroll med romfolket, sier han.

Byrådet i Oslo har foreslått en lignende meldeplikt. Saken skal avgjøres av bystyret om 14 dager.

I tillegg sier Moland Pedersen at regjeringen nå vurderer flere tiltak med tanke på de negative sidene knyttet til tigging.

- Vi vurderer om vi kan komme med ytterligere tiltak for å forsterke eller forbedre dette, og det vil vi komme opp med før sommeren. Vi ser jo fortsatt at tigging er en type sosialt problem som i utgangspunktet ikke skal løses gjennom straffeloven, men så ser vi at dette har noen sider som gjør at det er mer komplisert enn som så, sier statssekretæren.

Hva slags type tiltak regjeringen vurderer, ønsker han ikke å si noe om.

- Vi må finne noe som er praktisk og noe som ivaretar de allmenne rettsoppfatningene vi har. Men det å være fattig er i utgangspunktet ikke ulovlig, påpeker han overfor Nettavisen.

LES OGSÅ: - Jeg frykter at dette vil bli verre utover sommeren
LES OSGÅ: - Romfolket må bøtelegges

- De blir straffeforfulgt
En del av dem som kommer til landet for å tigge, begår også kriminelle handlinger. Men statssekretæren mener straffeloven fanger opp dette.

- Hvis de begår kriminalitet er det straffbart, og er det organisert kriminalitet er det straffbart. Hvis det er krenkende atferd er det heller ikke tillatt. Så den stille tiggingen er ikke forbundet med noe straffbart, sier han, og fortsetter:

- For dem som mener det bør innføres et forbud, så har man på mange måter snakket om forhold som allerede etter straffeloven ikke er tillatt. Begår disse kriminalitet så er det forbudt, og da skal det straffeforfølges. Det blir gjort med stort hell, politiet er dyktige på det, sier Moland Pedersen.

- Ikke særnorsk problem
Moland Pedersen presiserer samtidig at tiggeproblemet er et problem man sliter med i hele Europa.

- Dette er jo ikke noe særnorsk problem. Det er jo noe hele Europa diskuterer, og noe man sliter med i samtlige europeiske land, sier Moland Pedersen.

Han mener derfor problemene i hovedsak må løses på europeisk nivå.

- Jeg tror nok det at hvis man skal finne noen løsning på dette, som i utgangspunktet er et fattigdomsproblem, så tror jeg vi må fortsette å diskutere dette på europeisk nivå. Om et land stenger romfolket ute så forskyver man problemet bare over på et annet land, sier han.

LES OGSÅ: Han plukker avføringen til tiggerne

- Fremragende borgere
Statssekretæren sier de samarbeider med rumenske myndigheter for å finne løsninger på problemet med tigging.

- Rumenske myndigheter synes det er uheldig. De synes det er et omdømmeproblem, og det forstår jeg, sier Moland Pedersen til Nettavisen.

Han påpeker samtidig at de fleste rumenere som lever i Norge, er bra borgere.

- Vi har jo mange rumenere i Norge, enten de går på skole eller jobber her. De synes jo dette er ubehagelig fordi mange rumenere blir forbundet med en ikke aktverdig opptreden. Men de aller fleste rumenere som er i Norge er fremragende samfunnsborgere, sier han.