RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: CBS (CBS)

For et utrolig vennskap!

Livslange vennskap er ikke uvanlig i dyreverdenen. Se video her.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Bestevennene Tarra og Bella bor på elefantreservatet i Tennessee. Det merkelige er at Tarra er en elefant, mens Bella er en hund. Dette hindrer ikke et livslangt vennskap.

- Alle elefanter finner seg en partner som fungerer som bestevennen under oppholdet, denne gangen er vennen en hund, sier elefantpasser Carol Buckley, til CBS.

Da Bella fikk en ryggskade, og ikke kunne bevege seg i tre uker, sto elefanten vakt utenfor dyreklinikken hele tiden. Elefanten ble kun glad da Bella ble båret ned én gang om dagen, og slik var det helt til hunden kunne løpet fritt igjen.

Nå lar den tidligere løshunen elefanten styke seg på magen med dens enorme fot. Se den utrolige videoen her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dyrs kjærlighet
Det er ikke bare mennesker som ønsker å leve hele livet sammen. Nå har en dansk forsker studert dyrs reaksjon over tap av dyr som står dem nær, skriver forskning.no.

- Sorgen hos elefanter og aper som mister sitt avkom, kan være så sterk at de blir ved det døde barnet i flere dager. Og elefanter begraver sine døde under blader, grener og jord, før de forlater liket, forteller zoolog Lars Thomas i følge forskning.no.

Trofaste præriemus
Elefanter, aper og mus er blant dyrene som sørger over tap av avkom og partner.

- Det er en litt omvendt slutning, men vi ser at dyret sørger, derfor antar vi at det har hatt et spesielt forhold til det døde dyret, og da tolker vi det som om dyret har følt kjærlighet, sier Lars Thomas.

Præriemus er blant de første dyreartene man påviste at lever i monogame forhold. Disse er oppsiktsvekkende monogame, særlig om man sammenligner dem med deres næreste museslektninger, som ikke bryr seg om faste forhold.

Les mer fra Dittdyr. no:

Jakt reverserer evolusjonen

Se hvithaien fra innsiden

Har du denne denne veggen?

Hormoner
Hos præriemusen kan monogamien forklares med hormoner. Vasopressin og oksytocin skilles ut når de parer og fungerer som en kjærlighetseleksir som holder musene sammen, skriver Politiken.

I en studie reduserte forskere andelen av hormonene hos præriemusen, noe som førte til at de ikke lenger knyttet seg til hverandre.

Fugler er også kjent for monogame forhold

- Vi ser det særlig hos fugler. De er meget kresne når de velger partner og lever i livslange forhold. Gjess og albatrosser kan bruke mange år på å velge seg en partner, og noen tar aldri en ny partner, hvis den første dør, fortsetter Thomas.

Fordel?
Ca. 3 % av alle dyrearter lever i monogame forhold. Fordelen i dette er at dyrene opptrer mer samlet. Utover det er det lite forskerne kan si sikkert om monogamien.

- Det praktiske ved å leve sammen med andre er at det da blir det flere øyne til å hjelpe med å finne føde og holde øye med fiender. Det smarte ved å ha én bestemt partner er at man lærer hverandres vaner og kan reagere hensiktsmessig i forhold til det. På den måten kan man si at kjærligheten gir noen fordeler, sier Lars Thomas.

Homofili
Forhold mellom individer av samme kjønn er heller ikke ukjent i dyreverdenen. Pingviner, flamingoer og sau er blant artene hvor homofili praktiseres hyppig.

- I USA i 2007 oppdaget man at ti prosent av hannene blant en type tamsau heller ville pare seg med andre hanner. Det var selvfølgelig ikke morsomt for saueavlerne, for det kom jo ikke mange lam ut av det. sier Lars Thomas.

Dette er et fenomen som forskerne ikke finner noen biologisk forklaring på.

- Men man vet altså ikke hvorfor noen dyr foretrekker sitt eget kjønn, for rent biologisk og reproduksjonsmessig gir det ikke mening, avslutter Lars Thomas.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere