Gå til sidens hovedinnhold

For et vanvittig ettermæle denne mannen kommer til å få

Så skjer altså det som mange har fryktet: Donald Trumps tilhengere er i ferd med å storme Kongressen for å forsøke å hindre velgernes vilje.

Når denne kommentaren skrives, vet vi ennå ikke hva som blir det endelige resultatet av tumultene som foregår rett foran øynene våre den 6. januar 2021.

Det vi vet, er at det var president Donald Trump som selv ba deltakerne på hans rally tidligere på dagen om å gå til Kongressen for å "beskytte" hans posisjon som president.

Les mer: Biden kommer med svært tydelig krav til Trump - nå svarer presidenten

Dette kan vanskelig tolkes på annen måte enn som et forsøk på statskupp.

Når jeg skriver dette, kommer det meldinger om at kongressmedlemmer ligger under setene inne i hallen, der de er bedt om å ta på seg gassmasker - fordi politiet forbereder seg på å jage demonstranter ut med tåregass.

Det kommer også meldinger om at det er hørt skudd inne i bygningen, og at en person skal ha blitt skutt. Samtidig hevdes det at det amerikanske forsvarsdepartement skal ha sagt nei til "DC officials" om å sende Nasjonalgarden til Kongressen for å hjelpe til mot demonstrantene.

Les også: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Om dette er riktig, vet vi ikke. I slike kaotiske situasjoner kommer det alltid motstridende meldinger - meldinger som senere viser seg å ikke være riktig.

Det som allerede nå virker nærmest utrolig, er at politiet og sikkerhetsstyrkene i Washington ikke har vært forberedt på hva som kunne skje hvis president Donald Trump og Trump-tilhengerne virkelig gjorde alvor av å forsøke å stoppe den demokratiske behandlingen av valgresultatet inne i Kongressbygningen.

I et land som ellers flommer av væpnet politi og er forberedt på alle former for terror, er det mer enn rart at demonstranter overhodet er i stand til å komme seg gjennom barrikadene som var satt opp rundt det amerikanske parlamentet.

Hvilket etterspill dette vil få, er umulig å si. Hadde dette skjedd i andre land, ville internasjonal presse ikke nølt med å melde at den sittende presidenten er i ferd med å forsøke å gjennomføre et statskupp.

På grunn av USAs lange og sterke demokratiske tradisjoner, vil mange likevel vente litt med å karakterisere kveldens hendelser slik.

De fleste vil i det lengste håpe og tro at politi og reservestyrker i løpet av få timer vil få kontroll over situasjonen, og at den demokratiske prosessen inne i Kongressen dermed kan fortsette.

Da vil det hele kanskje bli karakterisert som en demonstrasjon som gikk ut av kontroll, og ikke som et virkelig forsøk på statskupp. Vi får håpe det ender slik.

Les også: Identifisert: Dette er mannen med hornene inne i kongressbygningen i Washington

Uansett vil president Donald Trumps rolle bli gransket med lupe. Vi husker alle hans oppfordring til høyreradikale grupper før valget: "Stand back, and stand by". Mange vil nå hevde at de fikk rett, når de hevdet at dette kunne være en direkte oppfordring til kupp.

Uansett vil president Donald Trumps ettermæle bli varig endret etter 6. januar 2021.

Han vil for alltid bli stående som den første presidenten i USAs historie som forårsaket voldelige sammenstøt fordi han nektet å bøye seg for demokratiske valg.

Les også: Brevlekkasje: Snur seg mot presidenten

Kommentarer til denne saken