Gå til sidens hovedinnhold

- Før fikk guttene kniv, bibel, dress og langbukse

En konfimant får nå 40.000 kroner i snitt. - En konfirmasjon skal være mer enn et gavedryss, sier prest.

I en undersøkelse MMI har gjennomført for DNB kommer det fram at foreldre, familie og venner gir stadig større pengegaver når ungdommen skal konfirmeres.

Ifølge banken får en gjennomsnittskonfirmant 40.000 kroner.

Foreldrene skiller seg ut ved at de vil gi dobbelt så mye som for tre år siden, i snitt 14.500 kroner.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppfordrer foreldre til å vurdere å opprette en boligsparekonto til konfirmanten allerede før konfirmasjonen.

- Da lar dere det være et formål bak pengene, noe som kan gjøre det lettere for mange å gi penger istedenfor andre mer varige ting som smykker og mansjettknapper, som veldig få ønsker seg, sier Sandmæl.

Tips til relaterte saker? Eller har du fått en spesiell konfirmasjonsgave? Tips Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Kniv, bibel, dress og langbukse
Prest i Frogner og Bygdøy menighet med ansvar for konfirmantene, Arne Slørdahl, sier at han håper og tror at konfirmasjon handler om mer enn penger.

- Pengene er sikkert en motivasjon for noen, men vi ser at konfirmasjonstradisjoner i klassen, i ungdomsmiljøet og hjemme har mye å si. Konformitet er nok viktig for mange unge, sier Slørdahl, som har vært prest med konfirmantansvar i snart 17 år.

Slørdahl sier han vet lite om hva slags pengebeløp konfirmantene på Bygdøy og Frogner får, men understreker at han ikke har hørt om gavepress.

- Før fikk guttene kniv, bibel, dress og langbukse og til konfirmasjon. Nå vet jeg ikke helt hva konfirmantene får, men jeg tror mange mottar fine ting som bunader, klokker, smykker og kanskje arvestykker. Det virker som om gutter får mer av gavene i rene penger enn jenter, men jeg vet ikke om pengebiten har blitt en større motivasjon enn da jeg som konfirmant fikk 5.500 kroner, sier han.

Slørdahl mener det kan være positivt at konfirmantene mottar pengegaver og lærer å spare i tidlig alder.

- Men det er viktig å ha fokus på at konfirmasjon er en undervisningsperiode og gode opplevelser mer enn et gavedryss. Det er også viktig å være bevisst på den rikdom vi har i Norge, selv om det alltid har vært tradisjon for å få gaver til konfirmasjon, sier han.

- En vanskelig tid for mange
Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand sier til Nettavisen at konfirmasjonstiden kan være en vanskelig tid for mange, både foreldre og barn fordi det blir så tydelig at noen har og får mer enn andre.

- Mange foreldre synes ganske sikkert det er vanskelig å vite hvor mye penger de skal bruke på konfirmanten, og om de skal gi et pengebeløp eller kjøpe en gave. Husk at dette ikke er noen konkurranse, konfirmasjonen handler jo egentlig om helt andre ting, sier hun.

Hun mener ingen i husholdningen er tjent med at foreldrene gir over evne.

- Et spørsmål foreldre og besteforeldre bør stille seg, er hva de ønsker at konfirmanten skal oppnå med gaven? Skal det gis bort et større pengebeløp, er det viktig på forhånd å tenke gjennom om konfirmanten skal få disponere disse fritt, eller om de skal øremerkes noe spesielt, sier hun.

I motsetning til Sandmæl i DNB mener Storebrands forbrukerøkonom at foreldre ikke bør tenke BSU-konto til konfirmanten.

- Konfirmanter er som regel for unge til å ha noen fordel av BSU-kontoen. Skal de få fradraget, må de tjene så mye at de betaler skatt, og det gjør de færreste ungdommer. Pengene kan settes inn på BSU-konto senere – hvis de fortsatt er der, sier hun.

Hvor mye penger mener du det er greit å gi bort i gave til konfirmasjon? Diskutér under:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken