- Når Facebook fjerner en lederartikkel i en norsk avis, så viser nettsamfunnet en mangel på respekt for redaksjonell frihet jeg aldri tidligere har opplevd, sier Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum.

Mandag denne uken skrev han lederen «Facebook risikerer boikott og protester fra brukerne», som handler om ringvirkningene Facebooks sensur av det ikoniske krigsbildet av Kim Phuc kan få.

Stavrum delte selv lederartikkelen på sin private Facebook-profil. Nå er innlegget fjernet og Stavrum utestengt i 24 timer. Det er trolig første gang en norsk redaktør er utestengt fra nettsamfunnet. Stavrum synes det er underlig at Facebook ikke forstår hvordan de undergraver tilliten sin.

(Artikkelen fortsetter under)

- Må tåle kritikk

Det var et innlegg av forfatter Tom Egeland som først ble fjernet, Egeland delte det samme krigsbildet av den nakne Kim Phuc som løper gråtende nedover gaten etter et napalmangrep under Vietnamkrigen i 1972 på sin konto - sammen med flere andre ikoniske pressefotografier gjennom historien.

Innlegget ble fjernet fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet.

Denne uken ble Egeland midlertidig utestengt fra Facebook fordi han omtalte Kim Phucs kritikk av Facebook.

Les også: Tom Egeland: - Facebook har blokkert meg

- Det minste vi burde kunne forvente er at Facebook tåler kritikk for beslutning om ikke bare å sensurere et av historiens mest kjente krigsbilder, men også en redaksjonell kommentar om bakgrunnen, sier Gunnar Stavrum.

Han ble kåret til Årets meningsbærer i Oslo Redaktørforening for et år siden.

- Uholdbart

- Det er uholdbart hvis norske medier opplever det som fremstår som vilkårlig sensur.

Det kan også legges til at Nettavisen har fjernet Facebooks kommentarsystem på sine artikler for å ha kontroll selv.

Les også: Facebook fjernet det ikoniske krigsbildet grunnet nakenhet

Og denne: Nettavisen sensurert på Facebook