*Nettavisen* Nyheter.

For høy UV-stråling i de fleste solariene

Oslo (NTB): Fire av fem av landets solarier har høyere UV-stråling enn det som er tillatt, viser en fersk rapport.

09.01.12 07:10

I rapporten som Statens strålevern legger fram mandag, fastslås det at 77 prosent av de 410 solariene som er kontrollert, har for høy UV-stråling i solsengene. Flere av solariene har dobbelt så høy stråling og noen har tre ganger sterkere stråling enn det som er tillatt, skriver VG.

Rapporten viser også at bare 36 prosent av solariene ga korrekt informasjon og riktige solingsanbefalinger til kundene.

Strålevernet ser ekstra alvorlig på funnene, ettersom så mange som ni av ti solarier er ubetjente. Dermed er det ingen opplært betjening som kan hjelpe eller veilede folk som blir utsatt for for sterk stråling.

Ronny Pedersen, leder i Norsk Solarieforening, mener det er arrogant å kritisere bransjen når lovligheten går opp. Han mener problemet ligger hos leverandørene, og at kontrollene må settes inn der.

- Myndighetene har heller villet satse på 18-årsgrense, krav om betjening og den typen tiltak, sånn at de på sikt blir kvitt hele bransjen, sier han.

Resultatet av høy stråling kan være kraftige forbrenningsskader og øyeskader om man ikke bruker beskyttelsesbriller. Strålingen kan dessuten være kreftfremkallende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.