RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For hver tredje asylsøker Norge sender til EU, får vi to tilbake


ILLUSTRASJONSFOTO: En asylsøker tvangsreturneres fra Norge.
ILLUSTRASJONSFOTO: En asylsøker tvangsreturneres fra Norge. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ett av regjeringens mål er at asylsøkere skal sendes tilbake til det første landet der de søkte, i henhold til Dublin-avtalen. Men for hver tredje asylsøker som sendes ut, får Norge to tilbake.

Hittil i år har Norge bedt andre land som er med på Dublin-ordningen om å ta imot 1.716 asylsøkere. Samtidig har andre land bedt Norge om å ta imot 1.277 personer som ble registrert her før de reiste videre til et annet land.

De som kommer i retur hit, har Norge som første asylland, og skal dermed ifølge den samme avtalen sendes til Norge, skriver Adresseavisen.

Les også:
Flyktninger nektet å gå av bussen - ville bo mer sentralt
Erna frykter svenske tilstander

Intet bredt asyl-forlik uten Fremskrittspartiet

Lukker øynene for innvandrerkostnader

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet mener grensekontroll og Dublin-returer henger sammen. Han påpeker at svært mange av asylsøkerne som kommer til Norge, allerede er registrert i et annet land. Han forventer at mange av dem kan returneres i henhold til Dublin-avtalen. Hittil i år har Norge bare returnert halvparten så mange som ønsket til et annet Dublin-land.

– I Ungarn er det, for eksempel, avgitt 50.000 fingeravtrykk. De som kommer hit av disse, vil bli returnert i henhold til Dublin-avtalen, sier Kallmyr.

De flere tusen asylsøkerne som har kommet til Norge etter å ha tatt seg nordover gjennom Europa kan i prinsippet sendes tilbake til første ankomstland. Samtidig jobber EU med å finne en byrdefordeling som kan avlaste de landene som mottar flest asylsøkere. I flere EU-land oppleves det at Dublin-samarbeidet er i ferd med å bryte helt sammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere