Gå til sidens hovedinnhold

For lite hummersex gir elendige fangster

Tromsø (NTB): Hummeren får seg ikke et nummer, og det har norske hummerfiskere betalt dyrt for i altfor lang tid, hevder marinbiolog Henning Røed.

Med svært enkle grep kunne den norske hummerbestanden vært mangedoblet. Det handler først og fremst om å la den norske hummeren vokse seg stor nok til å ha virkningsfull sex. De er de store individene som er viktige for bestanden.

- Det gjelder særlig store hannhummere. De har seg med alle damer i nabolaget. Hunnhummeren må kaste skallet sitt for å kunne forplante seg. Ellers blir det panser mot panser. Hun oppsøker den sterkeste hannen i området og har seg med ham. Så passer hannen på hunnen inntil skallet er på plass igjen, sier Røed til NTB.

I sin nye bok «Fiskehistorier» sammenligner Røed hummerbestanden langs Skagerrak-kysten med skjærgården utenfor den amerikanske delstaten Maine. Områdene er omtrent like store, og begge har en variert skjærgård med gode leveforhold for hummer.

Den største forskjellen er størrelsen på hummerfangstene. Utenfor Maine fanges det omtrent 25.000 tonn årlig. De norske hummerfangstene blir mikroskopiske i forhold. Ifølge Havforskningsinstituttet har det aldri vært tatt mer enn 100 tonn hummer de siste 25 årene. I 2011 var totalfangsten på magre 58 tonn.

- Det enkleste grepet ville være å kopiere de amerikanske reglene. De har virket i 100 år, sier Røed. (©NTB)