RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For liten kassabeholdning i norske banker

Oslo (NTB): Flertallet av norske banker har ikke nok penger til å klare seg på egen hånd i én måned hvis en ny kredittkrise oppstår. Det viser en undersøkelse foretatt av Norges Bank.

Norges Bank har gjennomført en såkalt «stresstest» på 149 norske banker, og ledelsen mener resultatet er oppsiktsvekkende, skriver Dagens Næringsliv.

Hele 120 banker har nemlig ikke god nok likviditet til å klare seg i én måned dersom de ikke får tilførsel av kapital fra finansmarkedene og de samtidig er i en situasjon hvor 5 prosent av kundeinnskuddene tas ut.

- Kun 29 banker hadde nok likviditet til å klare en slik kredittskvis, sier direktør Kristin Gulbrandsen i Norges Bank.

Tallene overrasker henne idet hun mener at finanskrisen burde ført til at bankene ville ha endret tilpasningen sin for å bli mindre sårbare ved en ny krise.

- Nå er de like sårbare som før finanskrisen, konstaterer hun.

Hun er redd for at bankene har oppfattet det slik at Norges Bank uansett vil stille opp med kapital dersom de ikke klarer å skaffe det selv, men advarer om at det slett ikke er tilfelle.

- De kan ikke forvente at sentralbanken kommer inn og redder dem, slår hun fast. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere