- Det er et problem om vi forbyr for mye, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen.

Pedersen rykker i dag ut i VG, der han viser til diverse utspill om forbud fra rødgrønne politikere. Blant annet mot pappvin og kinderegg.

- Jeg tror vi kan ta en pause med å foreslå forbud nå, og så kan vi heller snakke om de tingene vi er opptatt av, sier han.

Forbud på forbud
Til VG sier han at han frykter at Arbeiderpartiet og regjeringen gjør det lett for Høyre-siden å vinne valget, med sin forbudsiver.

Her er forbudene som trekkes fram, som er foreslått:

* Forbud mot røyking på uteserveringer.
* Forbud mot salg av lekesigaretter og lakrispiper.
* Forbud mot røykerom.
* Forbud mot sigaretter i pakker med 10.
* Røykfrie inngangspartier til offentlige bygg
* Kommunal bevillingsordning for salg av tobakk.
* Forbud mot reklame for usunne varer for barn.
* Forbud mot solarium for alle under 18 år (er vedtatt).

- Jeg mener veldig tydelig at det er gode argumenter for forbud og begrensninger på mange områder. Det vi for eksempel har gjort i forhold til røyking de siste ti årene, det er helt udiskutabelt fått ned røyketallene - og det er veldig positivt, sier Pedersen til Nettavisen.

- Kan bli for mye
- Men poenget mitt er at vi må gjøre noe av gangen, og at det fort kan bli for mange saker på en gang. Nå har ikke regjeringen foreslått forbud mot pappvin, men noen har foreslått et forbud mot pappvin. Da er det viktig at vi er tydelige på at det ikke blir aktuelt, sier AUF-lederen.

Pedersen mener de viktige sakene drukner i forbudssakene.

- Vi skal bruke lover og bruke regler, men vi må også være opptatt av å få fram de sakene som tross alt er de viktigste sakene. Når det blir fokus på mange forbudssaker, er det sånn at de viktige sakene forsvinner, sier han, og fortsetter:

- Vi har en grunnvisjon om at alle skal ha like muligheter. Det er den reelle friheten som er viktig for folk, og da må vi snakke mer om like muligheter på skole, i velferd og på arbeidsmarkedet. Da får vi mye oppslutning, sier Pedersen.

- Ytterpunktene
Han viser til forslaget om pappvinforbud, som kom fra en Sp-politiker, og forslaget om forbud mot usunne varer for barn, der forbud kinderegg har blitt slått stort opp i mediene, som ytterpunktene.

- Jeg er uenig i begge forslagene. Nå er de avlyst, så det er bra, men det har vært mye støy rundt det, sier han.

- Nå må vi heller snakke om det vi er for, sier Pedersen.

- Vi vinner valget
- Er du redd for at alle forbudene vil ødelegge for den rødgrønne regjeringen i valget neste år?

- Jeg tror vi kommer til å vinne valget, men vi gjør det når vi snakker om kjernesakene våre. Dersom vi snakker mer om det, og mindre om sånne saker som pappvinforbud, som jeg er imot, eller kinderegg som jeg er for. Jeg er veldig for kinderegg, sier Pedersen, og ler.

Hva mener du om regjeringens forbudsiver? Skriv inn din mening i kommentarfeltet!