RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For mange tar keisersnitt

Foto: shutterstock
Sist oppdatert:
Antall keisersnitt i Norge er tidoblet i løpet av 30 år.

(SIDE2:) Å ta keisersnitt ved fødsel brukes mer og mer. Nå vil en norsk forsker stagge økningen, skriver Aftenposten.

– Én ting er risikoen ved selve inngrepet. I tillegg viser det seg at det kan ha en rekke langtidseffekter. For eksempel har disse kvinnene økt risiko ved neste svangerskap, blant annet for at morkaken skal vokse fast eller løsne for tidlig. I tillegg ser man at det er sammenheng mellom å bli født med keisersnitt og astma hos barn. Det kan skyldes at barn som blir født på denne måten ikke får tømt lungene for fostervann, slik man gjør ved vanlig fødsel. Disse barna blir heller ikke utsatt for mors bakterieflora på samme måte, sier lege Mette Christophersen Tollånes til avisen.

Hun jobber ved Medisinsk fødselsregister og Laboratorium for klinisk biokjemi i Bergen, og har forsket på hvorfor stadig flere norske kvinner føder ved hjelp av keisersnitt.

LES MER:
Naturkurs for gravide hjelper ikke
- Jeg var redd for å føde
Vanlig fødsel eller keisersnitt?

Hun sier at årsakene er sammensatt. Dagens kvinner får barn senere enn før. At de er eldre, betyr også at de er tyngre.

Det er også betraktelig enklere å gjennomføre keisersnitt i dag enn det var tidligere. Helsepersonell senker også terskelen for å ta keisersnitt om de frykter klager i etterkant.

Redde kvinner
Flere kvinner opplever fødselsangst og man er blitt mer lydhøre overfor disse kvinnene.

Christophersen Tollånes sier at bedre informasjon til både leger og ikke minst de gravide kvinnene antakelig vil få flere til å velge en normal fødsel. Samtidig understreker hun at keisersnitt er et ubetinget gode som redder liv der det er medisinsk nødvendig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere