For stort for han med tupeen

Har vi pressefrihet i dette landet eller har vi bare pressefrihet så lenge den ikke støter noen? Det er spørsmålet. Men svaret er ikke så enkelt som noen tror.

31.01.06 11:31

Den mannen som virkelig har min sympati i disse dager er Per Edgar Kokkvold, som er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Til alle tider må han fram i media for å forsvare han dusten med tupeen som har 1) i et desperat forsøk på å få gratis PR for tufseblekkka si og 2) for å piske i opprørt vann og skape en preprogrammert konflikt som kan få uante konsekvenser og fremme hat mellom grupper - trykket noen gamle dårlige vitsetegninger av profeten Muhammed.

Det finnes ingen tvil om at dette er materiale det ikke bare er lov å trykke i Norge. Under de rette omstendighetene så skal det også trykkes. Uansett hvilke konsekvenser det vil få. Men de omstendighetene er ikke nå.

For å si det enkelt, dette er et for stort område å gi seg inn på for han med tupeen og svovel og hat-magazinet med z. Problemet med denne trykkingen er at det ikke finnes noen grunn til å trykke disse tegningene utover det å trykke dem. Og det er grov misbruk av trykkefriheten som vi alle er villige til å gå meget langt for å verne.

Skulle noen ha funnet grunn til å teste grensene i forhold til den muslimske blasfemiterskelen så burde det vært en redaktør uten tupé og med et organ som noen hadde hørt om før. Og det skulle ha skjedd i en viktig kontekst.

Betyr det at det nå er muslimene som skal bestemme hvor langt trykkefriheten i Norge kan gå? Selvsagt ikke. Det gjør norsk lov, og siden det ennå er noen år til muslimene er i flertall i dette landet så vil det være slik, antagelig i vår tid og de fleste av våre lesere sin.

Det å dekke seg bak trykkefriheten når hensikten ikke er å opplyse, men å sette i gang ønskede politiske prosesser basert på trakkasering av andre, er ikke ulikt å lime en tupe på hodet for å skjule at man ikke har hår.

Det er og blir noe falskt ved det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.