Leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, mener det er for tidlig å konkludere med at pandemien har nådd en topp på verdensbasis, melder nyhetsbyrået AP.

Hun sier utbruddet av H1N1-viruset har nådd sin topp i USA, Canada samt noen andre land på den nordlige halvkule. Men Chan understreker at det fortsatt er en rekke land som ikke har vært gjennom den verste fasen ennå, og påpeker at vinteren fortsatt er lang.

Usikkert i Afrika
Chan sier til den sveitsiske avisen Le Temps at det afrikanske kontinent ennå ikke har opplevd et kraftig utbrudd av influensatilfeller, men dette kan også skyldes dårlig registrering og rapportering.

I Norge har antallet svineinfluensatilfeller sunket den siste tiden, og influensaaktiviteten ligger nå på nivå med vanlig sesonginfluensa.

2,2 prosent av de som gikk til legen i uke 50 fikk influensadiagnose. Uken før var det 3,5 prosent som fikk diagnosen influensalignende sykdom hos lege eller legevakt, opplyste Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider i forrige uke.

29 døde i Norge
29 personer med bekreftet smitte av ny influensa A (H1N1) er døde i Norge (per 16.12.09).

- Vi vet ikke om og når det kommer en ny bølge av pandemien, men det er viktig å være forberedt på at den kan komme. Jo større andel av befolkningen som er vaksinert og immune, jo større er sjansen for at vi kan stoppe en ny bølge. Vi oppfordrer derfor folk til å ta vaksinen selv om vi nå er forbi toppen av den andre bølgen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.