*Nettavisen* Nyheter.

Forandret hvordan vi snakket sammen

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Internett har totalt endret hvordan vi snakker med hverandre på.

28.10.11 12:37

Tirsdag 1. november blir Nettavisen 15 år. Vår historie er også historien om hvordan internett har forandret Norge.

For å markere de enorme endringene vil Nettavisen de kommende dagene nominere de personene, bedriftene og produktene som har forandret Norge mest i disse årene.

Denne artikkelen tar for seg kommunikasjon for privatpersjoner og hvordan internett endret hvordan vi kommuniserer med av hverandre.

Alt fra hvordan vi slenger av gårde en lynmelding på «MSN», gjennomfører videosamtaler med slektninger i land langt borte og følger hverandre på Facebook. Sistnevnte kategori med sosiale medier har i seg selv blitt en så viktig at vi har laget en helt egen kategori i vår kåring.

Begynte med «irrk»

Klikk på bildet for å forstørre.

Og i den moderne internettets barndom var det først og fremst IRC - Internet Relay Chat - det hele handlet om. Dette er en teknologi som i utgangspunktet går helt utenom «weben», men er i stedet en sanntids tekstbasert samtaleteknologi der en med spesielle programmer (mIRC er kanskje det mest kjente) går inn i «chattekanaler», og der alle i utgangspunktet opptrer anonymt.

Teknologien ble oppfunnet på slutten av 80-tallet og var allerede innarbeidet i datakretser lenger før den første vanlige nettleseren dukket opp. Den etablerte seg raskt som nettets kanskje mest sosiale side, og i Norge ble Homelien kanskje den mest kjente siden. En kan både gå inn i generelle «chattekanaler» bare for å snakke med folk, eller i mer nisjebaserte kanaler for spesielle temaer.

Men teknologien var langt fra tilpasset for alle. Spesielt i starten krevde det en viss teknisk innsikt å komme seg på IRC. En måtte forholde seg til forskjellige servere som var koblet til forskjellige nettverk, og så måtte en finne den riktige kanalen som en ville henge på.

Og skal vi være brutalt ærlig så var kanskje det vanligste at folk stilte spørsmålet «A/S/L» (age/sex/location) og et oppfølgingsspørsmål om en var interessert nettsex.

Kombinasjonen av litt høy brukerterskel og et noe lugubert rykte for mange «griser» og mulige overgripere, gjorde at det var et relativt stort marked for en mer brukervennlig og «barnesikker» teknologi.

Bedre løsning for folk flest

Klikk på bildet for å forstørre.

Og den første som gjorde dette til en stor greie - i alle fall i Europa - var det israelske selskapet Mirabilis som mot slutten av 1996 lanserte det såkalte lynmeldingsprogrammet ICQ - som på mange måter var identisk med det vi i dag mest kjenner som MSN.

På ICQ var man ikke anonym og snakket med «alle» på samme måte som på IRC. I stedet opprettet en sin egen profil, og en kunne bare snakke med de personene som en faktisk ønsket å snakke med - da primært venner og bekjente - mens alle de ukjente grisene var noe man aldri så noe med.

På dette tidspunktet var dette noe helt revolusjonerende, og flyttet spesielt mange unge personer bort fra IRC.

(IRC er fortsatt en til dels populær teknologi, men er mest for nisjene. De siste årene kanskje vært aller mest populær for dem som bedriver onlinespill.)

Microsoft dro fram storslegga

Klikk på bildet for å forstørre.

Uansett: ICQ var en god og fungerende tjeneste som bare økte i popularitet, og i USA hadde AOL svært stor suksess med en lignende tjeneste som hadde navnet AIM. Rundt årtusenskiftet bestemte Microsoft seg for at de ville være med på denne trenden, og skapte det som fikk navnet MSN Messenger. For å få markedsandeler forsøkte de både å koble teknologien opp på AOLs teknologi, noe AOL ikke var påfallende interessert i, og Microsoft ga til slutt opp prosessen.

Microsoft dro i stedet fram trumfkortet: Ved lanseringen av Windows XP i 2001 så inkluderte de programmet som standard. Plutselig hadde «alle» datamaskinene i verden installert programvaren. Dette trikset kombinerte de med at alle som hadde Hotmail-konto - noe som er et betydelig antall millioner mennesker - også bare kunne logge seg rett på tjenesten uten å registrere seg ytterligere. Resultatet var et betydelig antall nye brukere oppdaget lynmeldingstjenester, og svært mange som sverget til ICQ på denne tiden nærmest ble tvunget over til MSN i tillegg for å kunne kommunisere med alle de nye som kom til.

Med vekst hos MSN, og frafall av brukere i ICQ, ble resultatet at MSN Messenger ble de facto standard som lynmeldingstjeneste, i alle fall i Norge.

Mer enn bare tekst

Det som MSN Messenger aldri var spesielt god på derimot, det var lyd- og videosamtaler. Det var fra ganske tidlig mulig å snakke gjennom headset, men det var svært lite som skulle til for å gjøre det umulig å gjennomføre samtaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Ill.foto)

Dette var det et par gutter fra Sverige og Danmark som var smertelig klar over, og sammen med tre andre utviklere begynte Niklas Zenneström og Janus Friis i 2003 å utvikle en konkurrent som skulle ha lyd i fokus. Guttene tidligere virkelig skapt hodebry for underholdningsbransjen med fildelingstjenesten Kazaa, og visste litt om hva som skulle til for å lykkes.

På sensommeren i 2003 lanserte de den første betaversjonen av Skype. Programmet gjorde det for første gang mulig å gjennomføre telefonsamtaler gratis over internett, med god kvalitet, samtidig som programmet ga fullstendig blaffen i vanskelige brannmurer og andre ting som skapte problemer for samtalefunksjonen i konkurrerende programmer.

Ikke overraskende førte til en eksplosjonsartet utvikling i antall brukere, og ble spesielt populært blant de som ville snakke med familie i utlandet. Plutselig gikk en fra å betale svindyr utenlandstakst, til å kunne snakke sammen ubegrenset helt gratis.

Skype har senere utviklet seg betydelig, spesielt i forhold til konferansesamtaler og videotelefoni - i tillegg til å viske ut skillet mellom vanlig telefoner og nettprogrammer.

Selskapet ble etter bare drøye to år solgt til eBay for et sted mellom 2,6 og 3,1 milliarder dollar - før Microsoft snappet opp hele selskapet tidligere i år for 8,5 milliarder dollar.

E-post

Men det er ikke bare på sanntidskommunikasjon det har vært noen svært viktige bidragsytere, og vi har allerede nevnt kanskje den viktigste: Hotmail.

Klikk på bildet for å forstørre.

E-posten har vært med oss siden starten av internetts historie, men da internett i 1993-1994 begynte å bre om seg med noe betydning, var e-post noe som en hadde hos sin internettleverandør. Byttet du over til en annen leverandør, så mistet du e-post-adressen din, og du var avhengig av å informere alle om at du har fått ny adresse.

I tillegg var en som oftest avhengig av å bruke et eget e-post-program for å laste ned e-post til sin egen PC. Det gjorde det umulig - eller i det minste vanskelig - å sjekke e-posten sin om en ikke var hjemme.

Men 4. juli 1996 endret dette seg totalt, da Hotmail ble lansert. Tjenesten var en av de aller første webbaserte e-post-tjenestene, og oppnådde raskt kraftig popularitet. Tjenesten gjorde at hvem som helst kunne få seg sin egen e-post-adresse, som ikke endret seg om de byttet nettleverandør og som de kunne få tilgang til uansett hvor de var i verden.

Microsoft så raskt potensialet, og kjøpte opp tjenesten - mens Yahoo kjøpte opp hovedkonkurrenten RocketMail.

Hotmail har gjennom årenes løp hatt kraftig konkurranse - kanskje spesielt fra Yahoo og de senere år Gmail - men var langt på vei de som sparket i gang den webbaserte e-postløsningen, og ser ut til å fortsatt være verdens største leverandør av e-post.

Vi står igjen med følgende tre nominerte

  • Hotmail
  • MSN/Windows Live Messenger
  • Skype

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag