*Nettavisen* Nyheter.

Forandring fryder - også i skisporet

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Skiforeningen tester smalere skispor (17 cm). Det er for smalt i nedoverbakke sa den eldre mannen, og falt på rumpa i neste sving.

Fra mandag til søndag i uke 3 (18-24. januar) tester Skiforeningen smalere skispor i hele området Sørkedalen og Krogskogen i Oslo. Løypemaskinen lager derfor sporbredde på 17 cm i høyre skispor, og standard 21 cm sporbredde i venstre skispor.

Nettavisen reiste opp til Skansenbakken i Sørkedalen onsdag for å teste skisporbredden, og for å høre hvilke inntrykk skigåere selv har av den nye bredden.

Merker liten forskjell
Ved første øyekast hadde de utsendte vansker med og skille 17 cm fra 21 cm. Dette fikk vi snart underbygget, da vi litt lenger oppe i skisporet møtte Per Otto Nyhagen som hadde vært på skitur.

- Jeg har ikke en gang tenkt over det. Jeg merker ingen forskjell på bredden, men synes føret er knall i dag, smiler han.

Den berømte skispordebatten bare kimser han av.

- Jeg synes det er en unødvendig debatt. Det må da finnes viktigere ting å diskutere enn bredden på skisporet!

Bra oppover, dårlig nedover
Aud Hjertholm og Egil Karlsen merker derimot forskjellen på skisporbredden.

- Med 21 cm sporbredde blir jeg fort stående litt bredbeint, sier Aud, og demonstrerer den ubehagelige, brede stilen.

Samtidig er hun ikke helt sikker på om hun er så komfortabel med den smale sporbredden i nedoverbakke. Egil Karlsen mener løsningen må være en bredde i oppoverbakker og en annen bredde nedover.

- Det beste er å ha 17 cm bredde bortover og oppover, og 21 cm nedover, sier han.

Dette inntrykket skulle vise seg å bli gjengangeren blant skiløperne Nettavisen møtte i løypa.

Dårlig balanse nedover
Undertegnede gikk videre i klassisk (upåklagelig) stil, og møtte snart på Terje Johannessen, som var på vei utfor en liten nedoverbakke.

- Jeg syns det er minimal forskjell på bredden, men 17 cm er nok aller best. Jeg føler jeg får litt bedre balanse, i alle fall oppover og bortover. Det kan nok kanskje bli litt for smalt i nedoverbakke, sier han, og setter forsiktig utfor.

En stund etter kommer Jon Martin Haug glidende i god fart oppover skiløypa. Han bekrefter Johannessens teori om at 17 cm kan bli litt for smalt i nedoverbakker.

- Jeg så nettopp en gammel mann som hadde falt nedi bakkene her, sier han, men forsikrer at alt gikk bra med det Nettavisen frykter var Johannessen.

- Får bedre teknikk
Jon Martin har tro på at forandring fryder, og mener det er viktig å gi den nye skisporbredden en sjanse.

- Jeg tror det er mange som skriker ut og gjør seg opp en mening før de egentlig har prøvd det. De nye, smalere skisporene er helt klart en fordel for barn, samtidig som jeg føler det gjør det lettere for armbevegelsen, sier han.

Også Tor Teien og Ivar Refsland mener den nye 17 cm sporbredden gjør at teknikken fungerer bedre.

- Jeg synes dette er kjempebra! Jeg får mer ut av teknikken med full tyngde på frasparket, sier en fornøyd Tor Teien.

Ivar Refsland føler også han får bedre balanse og fraspark, men støtter også oppunder teorien om at det kan bli litt smalt i brå svinger nedover.

- Men dette er helt riktig tanke, smiler han.

Foretrekker det gamle
Oskar Bakkevig kommer i stor fart bortover skiløypa, og holder nesten på å gå forbi Nettavisens utsendte, som står håpefulle mellom skisporene og ønsker kommentar.

- Den gamle, bredere bredden er best, sier han raskt før han raser videre i det smalere sporet.

Snart har også Jon Fougner og Kjell Storvik tatt innpå Nettavisen.

- Jeg foretrekker bredere skispor. Min største bekymring med de smale sporene, er at skiene vil sladde mer i nedoverbakke, sier Jon.

Kjell har bare én kommentar å legge til:

- 17 cm opp, og 21 cm ned er helt perfekt!

Dermed slutter han seg til det som kan se ut til å bli dagens vinner på meningsmålingen.

For smalt for hunden
Snøen har begynt å falle over Skansenbakken, og med kalde fingre og tær, er Nettavisens utsendte enige om å begynne på hjemveien, og si seg fornøyd med dagens innspill.

Men på vei ned møter vi Hege Mostad Andersen. Hun er på skitur med hunden Mille. Og med hittil få hunderøster bestemmer vi oss for å gjøre et siste stopp.

- Jeg syns det smalere skisporet er kjempebra! Nå kan jeg stå litt mindre bredbeint.

Mille derimot, er ikke er like fornøyd.

- Hunden min liker ikke det smale skisporet. Hun pleier vanligvis å spankulere på midten av skisporet, og nå kan hun ikke gjøre det lenger, ler Mostad Andersen.

Konklusjon
Testen i skisporet konkluderer dermed med at mange er positive til den smalere sporbredden, 17 cm, men at det vil fungere best med en bredere bredde i nedoverbakker. Og hva er de utsendtes (Kaja og Benjamin) amatørvurdering?

Kaja:

- Jeg synes det var veldig bra. Hadde god glid og alt som trengs. Det var jo knallføre, så jeg tenkte lite over bredder. Sporet fungerte greit fort meg.

Benjamin:

- Hva var forskjellen egentlig? Greit, hvis jeg pirker litt påstår jeg at knærna mine subba litt mer sammen med 17 cm bredde. Det kan kanskje gå utover balansen når man svinger? Utenom det merket jeg ikke stor forskjell. Begge fungerte bra for meg også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.