RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbanna på at USA slipper inn Ebola-syke

Finansmogulen Donald Trump (bildet) raser over at amerikanske myndigheter har besluttet å hente hjem to amerikanere som er smittet med Ebola-viruset. Norsk ekspert mener imidlertid at spredningsrisikoen er minimal.
Finansmogulen Donald Trump (bildet) raser over at amerikanske myndigheter har besluttet å hente hjem to amerikanere som er smittet med Ebola-viruset. Norsk ekspert mener imidlertid at spredningsrisikoen er minimal. Foto: Jewel Samad (Afp)
Sist oppdatert:
Donald Trump raser over beslutningen om å frakte Ebola-pasienter til USA.

SISTE: WHO frykter ebolakatastrofe. Konsekvensene kan bli katastrofale hvis ebolaviruset fortsetter å spre seg, advarer generaldirektør Margareth Chan i Verdens helseorganisasjon WHO.

Ebolaviruset sprer seg nå raskere enn tiltakene for å stanse det, sa Chan under et besøk i Conakry fredag.

Hvis situasjonen forverrer seg ytterligere, kan konsekvensene bli katastrofale, advarte hun. I verste fall kan det bli nødvendig å innføre begrensninger på bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten. Det kan også bli nødvendig å bruke politi til å sikre helsepersonell.

Torsdag kveld meldte CNN at et spesialbygget fly var på vei fra USA til Liberia for å evakuere to amerikanske misjonærer som er smittet med det dødelige Ebola-viruset. Pasientene skal fraktes til hjemlandet for å motta behandling.

Minst én av pasientene skal legges inn på et isolert behandlingssenter på sykehuset ved Emory University i Atlanta, får TV-kanalen bekreftet.

Dette er første gangen at Ebola-smittede pasienter befinner seg på amerikansk jord. Nyheten skapte sterke reaksjoner på Twitter, og finanskjendisen Donald Trump var ikke nådig i sin kritikk av amerikanske helsemyndigheter.

«Ebola-pasienter vil bli fraktet til USA innen få dager - nå vet jeg med sikkerhet at våre ledere er inkompetente. Hold dem unna herfra!» tvitret Trump torsdag kveld.

Minimal risiko
Norsk ekspert mener imidlertid at overføringen av Ebola-pasienter til USA er lite risikofylt.

Arne Broch Brantsæter er overlege ved Avdeling for infeksjonssykdommer og Avdeling for Akuttmedisin ved Oslo universitetssykehus. I våres behandlet han Ebola-pasienter i Guinea på oppdrag for Leger Uten Grenser.

- Om man får et tilfelle av Ebola i USA, vil det være en viss risiko for smitte til helsearbeidere på sykehuset der pasientene blir brakt til. Men i USA vil de ha gode rutiner for å forhindre dette. Så risikoen vil være helt minimal, sier overlege Arne Broch Brantsæter til Nettavisen.

Overlege Arne Broch Branstæter.

Høy dødelighet
Noen Ebola-varianter har en dødelighet på 90 prosent. Det finnes ingen vaksine mot viruset, og derfor kan medisinsk personell kun behandle symptomene på den svært dødelige sykdommen. Brantsæter sier symptomlindriende behandling kan redusere dødeligheten.

- Poenget er at man holder pasienten i live lenge nok til at pasientens eget immunforsvar får kontroll på situasjonen. Det er viktig at pasientene ikke blir dehydrert, sier Brantsæter.

Behandlet Ebola-pasienter
Brantsæter jobbet i tre uker på et behandlingsenter for Ebola på sykehuset Donka i Conakry, Guinea. Der var dødeligheten på 39 prosent da han forlot sykehuset.

- Det er en påkjenning å behandle pasienter som man vet har høy risiko for å dø. Men det føltes samtidig veldig meningsfullt å jobbe med disse pasientene. Vi kunne hjelpe dem med symptomlindrende behandling og gi dem væske mot dehydrering, og derfor sannsynlig bidra til økt overlevelse, sier Brantsæter.

- Men det som kanskje var tøffest, var at det ofte var mange pasienter fra én familie som var rammet. Det kunne være dødsfall hos ett familiemedlem, mens det samtidig gikk bra med et annet familiemedlem. Det var hardt å se hele familier bli rammet, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under).


Tilstanden forverret
Nancy Writebol og Kent Brantly arbeidet for den amerikanske, kristne misjonsorganisasjonen Samaritan's Purse da de ble smittet med Ebola-viruset. Tilstanden deres skal ha blitt forverret de siste dagene, ifølge Samaritan'sPurse.

Til sammen tre amerikanere har til nå blitt smittet av den dødelige sykdommen. I forrige uke var det en annen amerikaner, Patrick Sawyer, som døde av Ebola etter å ha falt om på en flyplass i Nigeria. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Amerikanske helsemyndigheter (Centers for Disease Control and Prevention) skal ha sendt et spesialfly (Gulfstream Jet) til Liberia, som er i stand til å isolere og frakte smittede Ebola-pasienter, for å hente hjem de syke amerikanerne.


Over 700 døde
Så langt er det 1323 bekreftede tilfeller med Ebola-smitte i det siste utbruddet som har pågått siden februar i år. Foreløpig er Ebola-viruset påvist i Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria. Ifølge Verdens helseorganisasjon er det hittil bekreftet 729 dødsfall.

- Hva er prognosene for det nåværende utbruddet, Brantsæter?

- Situasjonen er på ingen måte under kontroll. Det er ingen som i dag kan si når epidemien vil være over. Men den vil før eller siden komme under kontroll. Det er helt sikkert.

- Vi må ha økt innsats både internasjonalt og fra landene som selv er rammet. Verdens helseorganisasjon (WHO) har allerede tatt initiativ til å øke innsatsen med 100 millioner dollar.

Norge bidrar med 15 mill.
Norge har allerede gitt flere millioner kroner til bekjempelse av det siste Ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Torsdag kunngjorde Utenriksdepartementet at de øker bevilgningen med ytterligere 15 millioner kroner. Bidraget blir fordelt på WHO og Leger Uten Grenser.

Inne i spesialflyet vil de amerikanske Ebola-pasientene trolig bli plassert i karantene i et isoleringstelt.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere