*Nettavisen* Nyheter.

Forbered kroppen på influensaen

Foto: (Foto: Shutterstock)

Snart er det influensaens høysesong. Slik forbereder du kroppen.

13.08.09 13:00

(SIDE2): Med prognoser om svineinfluensa og de mer vanlige utgavene av influensa og forkjølelse kan det være lurt å gå inn i høstsesongen med forbehold.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Sunn fornuft gir sunn kropp
Du har gjerne egne kjerringråd du sverger til, men det å styrke kroppen handler mye om sunn fornuft – med trykk på sunn. Variert og næringsrik kost, rikelig med søvn, gode klær og bevegelse er selvfølgeligheter, men likevel et viktig fundament for en frisk kropp og god helse.

Ekspertråd
Det er likevel en del tips som kan være ekstra gunstig når vi går inn i årets høysesong for sykdom. Doktor i immunologi og forfatter av flere helse – og livsstilsbøker Sanna Edhin lister sine beste råd til Aftonbladet:

– Man må fjerne mat som belaster immunforsvaret og legge til matvarer som er bra. Det hjelper ikke bare å tilføre gode produkter, det er som å kjøre bil med en lekkende tank, sier hun til nettstedet.

Unngå transfett og sukker
Edhin lister transfett som en av verstingene, det vil si industrielt fremstilt mettet fett og transfett som finnes i mange typer ferdigmat og gjerne bakverk. Naturlige fettsyrer i blant annet fisk og olivenolje er imidlertid av den gode typen. Hun mener også at man bør unngå sukker og raske karbohydrater, og i stedet fylle på med sunt fett og grønnsaker. Hun understreker også viktigheten av å ha det bra på det psykiske plan.

Ellers er følgende gunstig for immunforsvaret:

– Søvn
– Løk
– Sterk mat krydret med hvitløk, chili, gurkemeie, cayennepepper og ingefær
– Få 20 minutter med sol hver dag
– Spis fet fisk

Det finnes mange andre gode råd også, og mange sverger til en stor kopp varm te og et pledd når mørket faller på. Vi vil gjerne høre lesernes tips, råd, vaner og kjerringråd mot forkjølelse.

SEND OSS EN MAIL MED DINE TIPS HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag