Gå til sidens hovedinnhold

Forbereder skolene på to tomme pulter mandag

Søndag ettermiddag møttes skole og kriseteam både på Bjørkelangen og Haga.

Bjørkelangen/Haga (NTB): To lokalsamfunn er i sorg etter at to venninner på 11 og 13 år på tur med hest og sulky ble påkjørt av en mann i 40-årene på fylkesvei 229 rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen lørdag ettermiddag. Jentene ble fløyet til Ullevål sykehus, bevisstløse og med alvorlige hodeskader. Natt til søndag ble det klart at livet til elleveåringen fra Nes ikke sto til å redde. Søndag formiddag døde også 13-åringen fra Aurskog-Høland.

To familier og lokalsamfunn i krise
Aurskog-Høland kommunes kriseteam ble raskt koblet inn, og det jobbet lørdag med de direkte involverte i ulykken. Søndag bisto teamet Bjørkelangen skole med å legge en plan for hvordan skolen skal håndtere dette fremover, opplyser ordfører Jan Arild Mærli i Aurskog-Høland til NTB.

Folk i lokalsamfunnene har ifølge ordføreren tatt private initiativ til å samle venner og familier etter ulykken.

– Dette er tragisk både for de forulykkede og deres familie og venner, og han som var involvert med bil, samt vedkommendes familiekrets. Nå er det viktig at alle blir tatt hånd om, sier ordføreren i Aurskog-Høland.

Også Framtun skole i Haga i Nes kommune hadde søndag ettermiddag og kveld beredskapsmøte for å diskutere hva skolen skal gjøre videre, skriver Romerikes Blad.

– Jeg fikk det triste budskapet søndag morgen. Min dypeste medfølelse går til familien, sier rektor Anne Sverdrup på Framtun skole i Nes, der elleveåringen var elev.

Åpen kirke
Søndag klokken 13 ble Bjørkelangen kirke åpnet for dem som ville komme innom og be eller samles etter dødsulykken.

– Kirken vil være åpen utover dagen, opplyste sogneprest Eiliv Andreas Larssen i Aurskog-Høland til NTB.

I 14-tiden søndag var ifølge sognepresten allerede 30-40 personer samlet i kirken. Samtaler med familien til 13-åringen fra Bjørkelangen har ikke kommet i gang.

– Familien har et fryktelig døgn bak seg og trenger hvile. Samtalene tar vi senere, sier Larssen til NTB.

Søndag kveld var det en minnestund på ulykkesstedet der om lag 200 personer var til stede.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kjørte på jentene bakfra
Ulykken skjedde på fylkesvei 229, rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen i 14.30-tiden lørdag. Påkjørselen skjedde bakfra, men utover dette vet ikke politiet hva som har skjedd.

– Det eneste vi vet, er at det av en eller annen grunn har skjedd en kollisjon mellom bilen og sulkyen, som begge kjørte i samme retning – nordover. Så vidt vi vet var det ikke spesielt glatt på stedet. Det er heller ikke en spesielt trafikkert vei vi snakker om, i alle fall ikke i helgen. Føreren kom fra en 80-sone, og 60-sonen begynner omtrent der ulykken skjedde, sier lensmann Svein Engen i Aurskog-Høland til NTB.

Føreren av bilen var en mann i 40-årene fra Aurskog-Høland. Han kom ikke til skade i ulykken, men er sterkt preget av det som skjedde. Bilføreren er ifølge politiet foreløpig kun avhørt på ulykkesstedet, og skal inn til nytt avhør så fort formen hans tillater det. Ifølge politiet slapp hesten fra ulykken uskadd.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Siktet for uaktsom kjøring
Mannen som krasjet med jentenes sulky, har avgitt blodprøve og er rutinemessig fratatt førerkortet. Politiet skal ikke ha mistanke om promillekjøring eller kjøring i påvirket tilstand.

– Han er rutinemessig siktet i saken ettersom han har avgitt utvidet blodprøve. Den foreløpige siktelsen lyder på uaktsom kjøring, men den kan endres. Det kan ta en stund før den endelige siktelsen er klar. Mannen har det tungt og ivaretas av kriseteam, sier lensmannen.

Engen mener det er for tidlig å spekulere på om siktelsen kan bli utvidet. Det kan ta flere dager og kanskje uker før blodprøven er klar, ble det opplyst på pressekonferansen lensmannen i Aurskog-Høland holdt søndag ettermiddag. Det skal ikke ha vært vitner til selve ulykken. Politiet snakker med personer som skal ha vært i nærheten like før påkjørselen. Både Statens vegvesen og politiet gjorde flere undersøkelser på ulykkesstedet lørdag. Mandag fortsetter etterforskningen for fullt, opplyser lensmann Engen. Blant annet skal bilføreren avhøres og bilen undersøkes. Politiet mener også det kan finnes vitner som ennå ikke er avhørt i saken. (©NTB)

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken