Gå til sidens hovedinnhold

Forbereder tapertalen

Natt til onsdag kan det være over og ut for Hillary Clinton og mye tyder på at hun vil trekke seg til uken.

Tirsdag avholdes de to siste valgene i Demokratenes nominasjonsprosess i henholdsvis Montana og Sør-Dakota. Delstatene har til sammen 31 delegater, men dette er ikke nok til at Barack Obama kan få de nødvendige 2,118 delegatene som kreves for å bli nominert til presidentkandidat.

Likevel er det mange såkalte uavhengige superdelegater, superdelegater som ennå ikke har kommet med noen offentlig støtteerklæring til kandidatene, som sannsynligvis vil annonsere sine støtteerklæringer til Obama like etter valgresultatene blir offentliggjort natt til onsdag norsk tid.

Mangler 40 delegater
Dermed er det duket for at Obama vil få nok valgte delegater og støtteerklæringer til å kunngjøre nominasjonseieren allerede natt til onsdag. Illinois-senatoren mangler kun 40 delegater for å bli nominert.

En av Barack Obamas viktigste støttespillere i Senatet, senator Claire McCaskill, sier hun har rådført seg med flere uavhengige superdelegater som forsikrer at de vil gå ut og støtte Obama kort tid etter 3. juni-valgene.

- Jeg tror at morgendagen blir en stor dag. Jeg har snakket med ti uavhengige superdelegater, og de lover at de vil forplikte seg (til Obama) en gang i morgen, sa McCaskill dagen før nominasjonsvalgene.

Avslutningstale
I tillegg er det kilder i Clinton-leiren som sier at New York-senatoren vil natt til onsdag holde det som blir oppfattet som hennes avslutningstale i nominasjonsprosessen. Men de tviler på at hun trekker seg før senere i uken når Obamas endelige seier vil være klar.

- I sin tale i morgen kveld, vil hun overbringe budskapet om at hun forplikter seg til å gjøre alt hun blir bedt om for å sørge for at Demokratene vinner i november, sier en nær venn og rådgiver til den tidligere førstedamen.

- Hun vil gjøre det som kreves for at partiet blir samlet og vinner valget, og hun vil gjøre hva enn hun blir spurt om for å forsikre at Republikanerne taper, sier kilden.

Hillary som visepresident
Dette blir oppfattet som et frieri til Obama, men mange i Obama-leiren skal være splittet i spørsmålet om hvorvidt Clinton er egnet som visepresidentkandidat.

- Det er klart at hun er på innstillingslisten, men dette er en pågående prosess, sier en kilde i Obama-leiren.

Demokratene har lenge fryktet at nominasjonsprosessen vil vare frem til landsmøtet i august, når om lag 800 superdelegater skal stemme frem presidentkandidaten. Men nå ligger alt til rette for at Clinton trekker seg etter 3. juni-valgene siden Obama i realiteten vil ha nok delegater og superdelegater til å bli nominert. Presidentvalget avholdes 4. november.

Kilder: New York Times, CNN, Politico.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot