*Nettavisen* Nyheter.

Forbrenner mareritt kalorier?

Foto: Michele Piacquadio (Getty Images/Hemera)

Selv de rareste spørsmål krever en forklaring.

(SIDE2): Har du noen gang undret deg over hvor mye håret dtt veier, eller om det og kaste seg rundt i søvne kan forbrenne kalorier?

Det gjorde Shape også, så de spurte lege Erin Palinski, som spesialiserer seg i ernæring, og har skrevet boken «Belly Fat For Dummies». Se svarene hennes under.

1. Kan mareritt forbrenne kalorier?

Hvis drømmene dine er av det mer eventyrlystne slaget, så burde man jo kunne forbrenne et par kalorier på å hoppe fra bygning til bygning og å fly gjennom lufta, eller hva?

- Bare fordi du våkner opp med et hjerte som dunker i hundre, betyr ikke det at du forbrenner kalorier, sier Erin.

Slike drømmer kan faktisk ha en negativ effekt. Nattlige eventyr kan gjøre søvnkvaliteten dårligere - noe som påvirker vekta på en negativ måte.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forskning viser at de som sover dårlig om natten, produserer hormoner som påvirker appetitten. Disse hormonene øker appetitten din, og fører til at du spiser mer. Dette nuller altså ut de eventuelle bevegelsene du har bedrevet i løpet av natten.

2. Har håret en effekt på vekten?

Dette er avhengig av hvor langt og tykt håret ditt er. Hvis det er svært langt og tykt, kan det utgjøre rundt en 60 gram av det som vises på vekten. Om du veier deg like etter en dusj, og håret er vått, kan håret bidra med rundt 311 gram, grunnet vekten av vannet.

Uansett er ikke dette noe som gjøre det helt store utslaget, så å legge skylden på håret vil ikke akkurat hjelpe deg til å nå målet ditt raskere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Crestock

3. Tar kroppen din en opptelling av dagena kalorier, og legger det til kroppsvekten ved slutten av hver dag?

Nei. Kroppen din forbrenner og lagrer kalorier 24 timer i døgnet. Om du har spist for mye til middag, så blir de ikke «lagret» ved midnatt for eksempel.

Kroppen din bruker energi for at alle dine essensielle livsfunksjoner skal fungere som de skal, inkludert på pusting og fordøyelse. Disse tingene stopper ikke opp når du sover.

De ekstra kaloriene du får i deg i dag, kan du forbrenne bort i morgen, før du har inntatt nok til å legge på deg. Bare for å legge på deg en halv kilo, må du ha spist mer en 3500 kalorier.

4. Har luft i magen en effekt på vekten?

- Luft i magen kan få deg til å føle at du har gått opp i vekt. Gassen gjør at magen din ser større ut, men siden gass bare er luft så inneholder den ingen masse, sier Palinski.

Luft kan imidlertid følges av vann, spesielt under menstruasjon. Vannvekt kan øke vekten din med så mye som 0.4 - 2.3 kilo.

5. Er det noen kalorier som kan kalles negative?

Dette er stort sett en myte, mener Palinski. All mat inneholder jo kalorier (unntatt vann).

Imidlertid er det noen matvarer som inneholder lite kalorier, som selleri. Disse matvarene er trodd å øke den termiske effekten, noe som betyr at antall kalorier kroppen bruker på å fordøye og absorbere maten, er høyere enn antall kalorier maten faktisk inneholder.

Selv om det å spise massevis av selleri ikke vil påvirke vekten din, så er det ikke en spesielt lur måte å gå ned i vekt på, sier Erin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.