Gå til sidens hovedinnhold

Forbrukerne skriker etter det, og nå kan EU tvinge Apple til omfattende endring

Har du irritert deg over alle de ulike ladekablene som samler seg opp i skuffen? Det kan det bli en slutt på nå.

EU-kommisjonen annonserte torsdag at de vil tvinge produsenter av elektronikk og smarttelefoner til å benytte en felles ladeinngang på deres produkter. Da med den som heter USB-C.

Det er naturlig å tenke at Apple er den teknologigiganten som vil rammes hardest om dette skulle bli en realitet, siden de fortsatt sverger til sine egne ladeinngangsløsninger.

Resten av smarttelefon-bransjen bruker i stor grad USB-C-inngang fra før av på sine duppeditter, så i praksis er det omtrent bare Apple som benytter egne løsninger fortsatt.

Les også: Nytt grep kan gi pris-smell for Apple-fans: - Ellevilt

– Et viktig steg

EU-kommisjonens intensjon med forslaget sier de er å bidra til kutt i mengden elektronisk avfall.

– Ladere gir strøm til våre mest essensielle elektroniske enheter. Med flere og flere enheter, blir også flere og flere ladere som ikke er universelle eller nødvendige – solgt. Det vil vi få en slutt på. Med vårt forslag vil europeiske forbrukere få muligheten til å bruke én lader for alle deres elektroniske enheter. Det vil være et viktig steg, som er praktisk og reduserer elektronisk avfall, sier EU-kommisjonær Thierry Breton i en uttalelse.

Ifølge avisen The Verge at i 2016 eksisterte det i alt over 12,3 millioner tonn elektronisk avfall i EU-landene til sammen.

Les også: Norsk teknologi blir livsviktig på Den internasjonale romstasjonen

– En fornuftig endring

EU-kommisjonens fungerende visedirektør, Margrethe Vestager, sier europeiske forbrukere har måttet tåle å få fylt opp skuffene sine med ubrukelige ladekabler lenge nok.

– Vi har gitt industrien nok av tid til å komme opp med deres egne løsninger. Nå er tiden moden for lovgivende tiltak for å få til en fornuftig endring, sier Vestager.

Forslaget rettes i første omgang mot å endre inngangen på de ulike elektroniske enhetene. Neste punkt i planen er å endre den andre enden av kabelen, slik at også denne blir universell.