Forbrukerombudet reagerer på ulovlige lån

Oslo (NTB): Raske smålån uten sikkerhet og uten at du behøver å undertegne skriftlig, er ikke lovlig. Det fastslår Forbrukerombudet, som nå ber finansselskapet Folkia om å endre sin praksis.

Forbrukerombudet mener selskapets låneavtaler er lovstridige ettersom potensielle kunder kun trenger å oppgi sin BankID for å identifisere seg, og fordi vilkårene for låneavtalen først kommer etter at lånet er innvilget. Kundene signerer heller ikke låneavtalen.

- Dette er ulovlig. Det er et klart krav i finansavtaleloven at en låneavtale skal undertegnes skriftlig eller med e-signatur av kunden, og at lånevilkårene skal gis på forhånd. Her må Folkia rydde opp, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet er også kritisk til at tidligere lånekunder får tilbud om lån via en vanlig tekstmelding, noe som heller ikke oppfyller vilkårene for låneavtaler. I tillegg mener ombudet at Folkias markedsføring av dette som SMS-lån ikke holder vann.

- Det er kun lånebeløpet som sendes Folkia ved hjelp av SMS, og den øvrige lånesøknaden skjer ved hjelp av andre medium. Dermed blir det misvisende å kalle dette SMS-lån, sier fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.