Vinterens høye strømpriser har fått mange til å jakte på lavere strømutgifter, og et naturlig sted å starte jakten er på Forbrukerrådets sammenligningstjeneste Strømpris.no.

Men er du på jakt etter billig strøm, må du holde tungen rett i munnen. Strømbransjens mest vanlige triks i jakten på kundene er å lage rene lokketilbud: Mange strømselskaper tilbyr nye kunder strøm som er billigere enn innkjøpspris i en kortere introduksjonsperiode.

Etter typisk én måned blir nye kunder automatisk flyttet over til andre tjenester med betydelig høyere priser.

Håpet til strømselskapene er at du ikke vil bytte strømselskap når de flytter deg over på en dyrere avtale.

Lavest pris en kort periode - så høyere pris

Går du nå inn på Forbrukerrådets oversikt, kommer det relativt ukjente strømselskapet Nordlys Energi best ut.

Produktet «God Vinter» kommer best ut ved at selskapet selger strømmen 15,20 øre billigere per kWh enn spotpris. Ved et forbruk på 20.000 kWh i året, er forventet månedspris ifølge Strømpris.no 791 kroner.

Haken ved det gode tilbudet er at kunder etter 35 dager blir overført til et annet produkt, Innkjøpspris Garanti. Dette produktet er på ingen måte dyrest på markedet, men i den nye strømavtalen blir ikke spotprisen lenger sponset, slik den blir de første 35 dagene, og det innføres en månedspris på 39 kroner.

... med bindingstid

Det som derimot er spesielt med Nordlys Energis tilbud, er at selskapet er det eneste i toppen av Forbrukerrådets liste som opererer med bindingstid.

Bestiller du gjennom Forbrukerrådets side, låser du deg til selskapet i 9 måneder. 8 av disse månedene er med den dyrere strømavtalen.

Vil du bytte strømleverandør før tiden har gått ut, må du ut med 1400 kroner.

Selskapet oppgir riktignok på sine nettsider en såkalt «100% Happy Garanti». Vilkårene for denne er at kunder etter et halvt år kan klage og få 100 kWh gratis strøm på neste faktura.

- Anbefaler å velge noe annet

Forbrukerrådet er klar over at det er mange lokketilbud, og anbefaler kunder å gå for andre løsninger:

- Strømselgerne bruker mange kreative tiltak for å klatre på Forbrukerrådets tjeneste. Vi merker lokketilbudene med en advarsel, slik at folk er observante på at disse avtalene kan bli svært dyre etter at tilbudsperioden er ute, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet til Nettavisen.

- Det finnes mange spotprisavtaler som ikke har bindingstid, og det beste er å velge en slik. En bindingstid hindrer deg i å bytte til en annen strømavtale i perioden uten å betale et gebyr. Om avtalen har bindingstid kommer tydelig frem på strømpris.no, og vi anbefaler at forbrukeren velger en avtale uten bindingstid.

Han er ikke imponert over garantien til selskapet:

- Garantien «100% Happy» gir kunden rett på 100 kWh i avslag etter seks måneder dersom kunden ikke er fornøyd. Til sammenlikning bruker en norsk enebolig i løpet av et vinterdøgn rundt 85 kWh. Du får i praksis litt over ett døgn med gratis strøm, noe som ikke er all verden hvis du er misfornøyd med en avtale det koster 1400 kroner å komme ut av.

Nettavisen har vært i kontakt med daglig leder Stefan Manov i Nordlys Energi, som ikke ønsker å svare på våre konkrete spørsmål, men vil bare siteres på én ting:

«Fordi NordlysEnergi leverer en av bransjens beste strømavtaler, både under og etter kampanje perioden på 35 dager. Det krever en form for forpliktelse og ingen one night stand»