*Nettavisen* Nyheter.

Forbruket noe under pari

Forbruket til amerikanerne økte ikke like mye som forventet i desember.

01.02.10 14:57

De amerikanske husholdningene økte forbruket med 0,2 prosent i desember. Det skjer samtidig med at inntektene steg med 0,4 prosent.

Det kommer frem i en rapport fra det amerikanske handelsdepartementet.

Ifølge Bloomberg News forventet økonomene at forbruket ville vokse med 0,3 prosent, og at inntektene ville vise en oppgang på 0,3 prosent.

Den disponible inntekten økte med 0,4 prosent, og de reelle disponible inntektene økte med 0,3 prosent i desember.

Sparegraden gikk også opp i desember. Sparingen utgjorde 4,8 prosent av de disponible inntektene i den siste måneden av 2009, og det er en økning fra 4,5 prosent i november.

Prisindeksen PCE som følger utviklingen i prisene der amerikanerne bruker penger steg med 0,1 prosent i desember. I november lå oppgangen 0,3 prosent. Kjerneprisindeksen for PCE, der volatile matvare- og energipriser er utelatte, fikk en oppgang på 0,1 prosent i desember.

Handelsdepartementet i USA har også kommet med revideringer for rapporten i november og oktober. Disse viste en at inntektene økte med 0,5 prosent i november og 0,3 prosent i oktober. Opprinnelig var det meldt om en økning på henholdsvis 0,4 prosent og 0,3 prosent.

I november økte den disponible inntekten med 0,5 prosent, og den disponible inntekten økte med 0,4 prosent i oktober og ikke 0,5 prosent som har blitt rapportert tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.