RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbud mot medmenneskelighet

WANTED: Shirley Bottolfsen, ildsjel og velgjører i Bodø, har blitt landskjent for å hjelpe mennesker i nød. Nå kan det bli slutt på slikt. Hvis ikke sender vi henne i fengsel. Hilsen velferdsstaten Norge.
WANTED: Shirley Bottolfsen, ildsjel og velgjører i Bodø, har blitt landskjent for å hjelpe mennesker i nød. Nå kan det bli slutt på slikt. Hvis ikke sender vi henne i fengsel. Hilsen velferdsstaten Norge. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Nå er det ikke morsomt lenger.

KOMMENTAR:Egon Holstad, journalist i Nordlys/@twitregon

Lenge lo jeg av dem. Jeg lo av regjeringens mangelfulle evner til å ta tak i problemer de selv har lovet å rydde av veien om de bare kom til makta.

Krekar-saken, for eksempel. Den er morsom. Og det har vært mye latterliggjøring av Høyre/Frp-regjeringens iver etter å fjerne diverse forbud her til lands. Spesielt opphevelsen av forbud mot segway og lakrispiper har avstedkommet mye satire og harme.

Det latterligste her var derimot ikke å gjøre oppheving av forbud mot segway og lakrispiper til en politisk sak; det suverent latterligste er at noe så ubetydelig som lakrispiper og segway i det hele tatt var forbudt. Og dette var også en av grunnene til at flertallet stemte blåblått. De var lei av tåpelige forbud.

« Å forby dem å tigge er ikke bare uforståelig. Det er egoistisk og ufint, og det er en hån mot de aller svakeste i samfunnet vi heller burde strebe etter å hjelpe», skriver Egon Holstad.

Så langt, så godt, ikke minst siden de fleste av oss har kunnet le hjerterått av det. Det har vært usigelig morsomt, og nesten litt søtt og uskyldig. Men nå er det ikke morsomt lenger. Nå har (lakris –) pipa fått en annen og stygg, uren lyd.

Debatten rundt tiggeforbud har i seg selv vært svært betent på mange måter. Personlig har jeg hatt trøbbel med å se på tigging som et samfunnsproblem på den måten at det er så problematisk for oss som ikke tigger at det bør forbys.

Behovet for å rydde den slags snusk fra gatene har båret med seg noe stygt og dehumaniserende jeg har slitt med å skjønne, ikke minst den grelle symbolikken i at nettopp vi, som bor i det mest bemidlede landet i verden, skal ha et behov for å forby folk å tigge om penger.

Vi bør tåle det. Både tanken på at det skjer og synet av det i gatene våre. Vi skal tåle det. Vi har nesten godt av det. Ikke minst er det noe grunnleggende usympatisk i at vi på den ene siden ønsker fri flyt inn og ut av landet vårt av arbeidskraft, mennesker og kapital, bare vi slipper å se noe av den elendigheten som befinner seg utenfor landegrensene.

I tillegg har Norge en uforståelig nedslitt underkaste av rusavhengige som av forskjellige årsaker har ramlet utenfor systemets irrganger. At et slikt forbud attpåtil vil ramme våre egne landsmenn, de av oss som har gått helt på felgen og står på gatehjørnene med knekk i knærne og spør om en slant.

Å forby dem å tigge er ikke bare uforståelig. Det er egoistisk og ufint, og det er en hån mot de aller svakeste i samfunnet vi heller burde strebe etter å hjelpe.

At vi ligger på Europa-toppen i antall overdoser burde bekymre oss, at det i hele tatt går an i en moderne velferdsstat. Her har dessuten hele det politiske Norge et ansvar; i hele det partipolitiske systemet, i alle politiske farger.

Men nå har de gått ytterligere et knepp mot den totale menneskeforakten. I det nasjonale tiggeforbudet som regjeringen har sendt på høring er det slengt på enda et tiltak for å komme tigginga til livs, og det sjokkerende forslaget er å straffe organisert tigging med inntil ett års fengsel, og der «medvirkning til tigging» skal kriminaliseres.

Det er så jeg hører lyden av militærstøvler som marsjerer i takt i det fjerne. Hva skjedde med den politiske høyresidens mantra om at man ikke kan forby alt man ikke liker?

Les flere saker i Nordlys

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere