Gå til sidens hovedinnhold

- Forbudet har ingen effekt

Nordmenn gambler like mye, sier spillbransjen. - Feil, mener Lotteritilsynet.

To uker etter at Norge innførte loven som forbyr banker å overføre penger til utenlandske spillselskap, hevder bransjen overfor Nettavisen at den knapt er blitt berørt.

- Vi hadde litt startvansker, men det er nå løst og vi er ikke påvirket i særlig stor grad, sier Per Scavenius i Ladbrokes til Nettavisen.

Godt forberedte
Norske kunder har i så fall trolig funnet veien til internettbaserte bankalternativer som Neteller og Moneybookers, slik bransjen også spådde. En rekke spillselskap har også vært svært aktive når det gjelder å informere kundene om alternative måter å sette inn penger på.

- På kort sikt vil forbudet selvsagt ha en effekt fordi kundene må gjøre seg kjent med de nye løsningene, men på lang sikt vil det ikke ha noen effekt i det hele tatt. De fleste selskaper var godt forberedte på dette, sier Ladbrokes’ norske representant.

PokerStars melder at man overhodet ikke har merket banktransaksjonsforbudet, mens Betsson omtaler effekten som «ikke nevneverdig».

- Også på lang sikt mener jeg at forbudet vil ha liten innvirkning på oss. Hva forbudet egentlig legger til rette for, er at mer aggressive og mindre seriøse selskaper får operere uten kontroll, sier Thomas Udness i PokerStars til Nettavisen.

- Ikke korrekt
Kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet stoler imidlertid ikke på spillselskapenes påstand om at forbudet ikke har fått noen effekt.

- Lotteritilsynet tror ikke at dette er korrekt. Før betalingsforbudet 1. juni ble ca 70 prosent av transaksjonene gjennomført med kreditt- eller betalingskort. I tillegg ble det brukt overføring via bank i cirka ti prosent av tilfellene, og alle slike transaksjoner skal nå være stoppet. Det er ikke sannsynlig at de utenlandske spilleoperatørene så å si over natta klarer å finne nye betalingskanaler til en så stor del av omsetningen, sier Timberlid til Nettavisen.

- Dessuten tror vi at betalingsforbudet vil føre til at færre nye spillere blir rekruttert. Betalingsforbundet vil ha en effekt, men det gjenstår naturligvis å se i hvor stor grad, legger Timberlid til.

Både Ladbrokes, Betsson og PokerStars mener at nettpoker burde reguleres av myndighetene gjennom en lisensordning, «for å sikre at kun seriøse selskaper får tillatelse til å operere» og fordi «det også åpner for skatteinntekter fra spillselskapene».

- Svartere økonomi
Kulturminister Anniken Huitfeldt har tidligere uttalt at loven innføres for å begrense spilleavhengighet. Det mener spillselskapene at loven ikke gjør.

- Det har ingen effekt. Tvert i mot får vi en svartere økonomi med det nye forbudet. Det er også langt enklere å spille på kreditt uten at vi kan gjøre noe med det. Forbudet er et dårlig skjult forsøk på å beskytte de fallende markedsandelene til de statlige operatørene, mener Per Scavenius i Ladbrokes.

Kommentarer til denne saken