RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbudt å ha med blyhagl

Sist oppdatert:
Myndighetene har bestemt at det vil vanke bøter om du bærer med deg blyhagl under jakta som starter lørdag.

Forbudet mot å benytte blyhagl til all jakt i Norge trådte i kraft ved nyttår. Men nå har Direktoratet for Naturforvaltning bestemt at det også blir forbudt å ha med seg blyhaglpatroner under jakta.

Og bøtene er bestemt lagt på 5.000 kroner, dersom noen blir tatt med blyhagl under jakt.

Konsekvenser
Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger og Fiskerforbund sier til TV 2 Nettavisen at jegerne nå må ta konsekvensen av forbudet.

- Bøtenivået er jo ganske høyt, og det kan få konsekvenser for de som søker seg visa til USA. Grove brudd på blyforbudet, medfører også at jegeren kan bli fratatt våpen og miste jaktretten.

- Det er kraftig kost, og konsekvensen må være at jegerne må slutte å tulle. Det finnes mer enn gode nok alternativ til blyhagl, og da bør disse brukes, understreker Farstad overfor TV 2 Nettavisen.

Kontroll
Informasjonssjefen tror ikke det vil bli opprettet noe blypoliti, men at jegerne må regne med å bli kontrollert.

- Jeg tror nok at vi vil se litt mer intensivert oppsyn, framover nå. Spesielt på statsgrunn. Der har det jo tidligere også rutinemessige sjekking. Så det er ikke noe nytt.

- Har oppsynet lov til å sjekke sekken din for blyhagl?

- Bli voksne!
- Det vet jeg faktisk ikke. Det er vel en sånn juridisk gråsone, om oppsynet har lov til å ransake. Man har jo lov til å sjekke bagasjerommet på bilen for å se om du har med deg varseltrekant, for eksempel. Og man har i alle fall lov å sjekke hagla og patronbeltet.

- Folk må bli voksne nå og respektere blyforbudet. Verre er det ikke, sier Espen Farstad.

Lørdag starter småviltjakta over hele landet. Og titusener av jegere håper å felle en og annen rype, skogsfugl eller hare. Nesten 200.000 nordmenn løser jegeravgiften hvert år.

Hva mener du om forbudet? Diskutér i Veggavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere