RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbudt i maling - tillatt i neglelakk

Foto: Crestock (Crestock)
Norske myndigheter overkjørt av EUs kosmetikkdirektiv.

(SIDE2): Onsdag skriver Grønn Hverdag at det helseskadelige løsemiddelet Toluen er forbudt i lim og spraymaling, men tillatt i konsentrasjoner opp til 25 prosent i neglelakk. Toluen er også forbudt i andre kosmetikk- og pleieprodukter.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Eksponeringen er større fra lim og spraymaling enn fra neglelakk, fordi man bruker større mengder. En vurdering fra EUs vitenskapskomité for kosmetikk (SCCP) fra 2008, konkluderer også med at bruken av Toluen i neglelakk er trygt i konsentrasjoner opp til 25 prosent.

Norske myndigheter vil ifølge Grønn hverdag ha en strengere regulering, men det vil altså ikke EU. Mattilsynet som har ansvaret for oppfølgingen av EUs kosmetikkdirektiv har imidlertid fått gjennomslag for at all neglelakk som inneholder Toluen skal merkes.

Rundt 30 prosent av neglelakken på det norske markedet inneholder Toluen. SCCP mener at Toluen ikke bør brukes i neglelakker til barn.

- Det er et paradoks at et stoff som regnes som så helseskadelig at det er forbudt i maling, er tillatt i et produkt som er ment å påføres kroppen. Det er også et faktum at barn gjerne kjøper neglelakker som er beregnet for voksne, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere