Forby utenlandske tiggere

TIGGER: En dame fra romfolket sitter på gata i Oslo og tigger. Gjerde sier de kommer til Norge for å tjene penger.

TIGGER: En dame fra romfolket sitter på gata i Oslo og tigger. Gjerde sier de kommer til Norge for å tjene penger. Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Med åpne øyne tolererer vi en kynisk menneskehandel med importerte tiggere fra Øst-Europa. Det er all grunn til å forby virksomheten.

20.05.10 09:03

Nettavisen har i en serie artikler dokumentert omfanget av gatetigging i Oslo.

Med fri flyt av mennesker innenfor EØS-området er det i praksis fritt frem for kriminelle bander til å busse gamle og unge tiggere til Oslo, og ta fra dem pengene etterpå.

Nå tar menneskerettsekspert Hanne Sophie Greve bladet fra munnen:

- Vi vet at menneskehandel foregår i stor stil koblet mot tigging, tyverier eller en blanding av begge deler både i Romania og nabolandene. Vi vet også at det er svært brutalt, en variant av moderne slavehandel, sier Greve til Aftenposten.

Greve råder folk til ikke å gi penger til tiggerne, og mener at det i praksis er en støtte til organisert menneskehandel.

- Vi vil jo ikke ansette ofre for menneskehandel ellers. Hvorfor skal vi opprettholde dette markedet, spør Hanne Sophie Greve.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .

Forbudet mot tigging ble opphevet sammen med Løsgjengerloven i 2005 av den da ferske justisministeren Knut Storberget.

Dette, kombinert med at norske grenser er åpnet for de nye EU-landene, gjør det fullt lovlig for busslaster av rumere å ta bussen til Oslo og sette seg på gata for å tigge.

Derimot er det klart forbudt å tvinge noen til å tigge, og slik form for menneskehandel kan straffes med inntil fem års fengsel. Politiet mener å ha indikasjoner på at tiggingen er organisert, men har problemer med å bevise mistanken.

Tilhengerne av utenlandske tiggere mener at det er snakk om fattige mennesker som forsøker å skaffe seg et utkomme.

Men Arbeiderparti-politiker Knut Roger Andersen i Oslo bystyre setter tiggingen i riktig sammenheng: - Vi må erkjenne at dette er et kriminalitetsproblem, ikke et fattigdomsproblem, sa han etter å ha kartlagt aktiviteten til en gjeng rumenske tiggere og sykkeltyver.

Strømmen av tiggere kommer på toppen av et annet fenomen vi har sett det siste året, nemlig stadig flere kriminelle fra Baltikum og de andre nye EU-landene i Øst-Europa.

Justisminister Knut Storberget vil ha slutt på aggressiv tigging. Det er bra, men ikke nok. Både i Oslo og Bergen føler lokalpolitikerne og politiet at de mangler verktøy for å fjerne tiggerne.

En mulig løsning er å utvide muligheten til å bortvise østeuropeiske og andre utenlandske tiggere, og det blir nå vurdert i Justisdepartementet.

Det arbeidet bør forseres. Og er det ikke mulig, erløsningen å totalforby tigging slik som før 2006.

Hensikten med Schengen-samarbeidet og EØS-avtalen var å gjøre det lettere å flytte arbeidskraft mellom landene.

Når resultatet blir import av kriminelle fra de nye EU-landene, fremstår Norge som Europas rike og blåøyde onkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag