RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr dødsfettet

Sist oppdatert:
Transfett kan gi deg både kreft og høyt kolesterol. Nå forbys det i New York City, men i Norge har vi ingen restriksjoner.

(SIDE2): Helserådet i New York City har nå bestemt at innbyggere i byen skal slippe å bli utsatt for transfett når de går på restaurant. Tiltaket trer i kraft fra 01.mars 2007 og gjelder for samtlige spisesteder som McDonalds, eksklusive restauranter og kinesiske takeaway sjapper, melder New York Times.

Transfett er spesielt ugunstig for kroppen din fordi det kan øke kreftrsikoen og gi deg høyt kolesterol. Ekspertene har lenge advart mot det farlige fettet uten at forbrukerne har blitt beskyttet.

Full matkrig
Krangelen har lenge rast i restaurantbransjen i USA om hvorvidt det burde være lov å servere transfett i restaurantmat. Vår treningsekspert i New York har fulgt med på kampen. Les saken: Full matkrig i NY.

- New York City har satt en nasjonal standard, sa Harold Goldstein, direktør for California Center for Public Health Advocacy, som spår at det vil komme søksmål fra ulike grupper. Chicago kan være neste stat ut i USA.

Er du redd for transfett? Da bør du styre unna disse varene: Her er det farlige fettet.

Vil bli kvitt transfettet
Også i Norge jobber Sosial- og helsedirektoratet med å begrense innholdet av transfett i ulike varer.

- Transfett er en fetttype vi helst vi ha ut av det norske kostholdet, sa avdelingsdirektør for ernæring i Sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad til Side2 tidligere i år.

Hun hevder at Sosial- og helsedirektoratet kartlegger og analyserer matvarer, og ser at industrien har gjort mye for å bli kvitt transfett i sine matvarer de siste ti årene.

Kan komme maksgrense
Helseminister Sylvia Brustad vurderer å innføre en maksgrense for farlig transfett i norsk kosthold.

- Vi vet at stoffet er farlig og vil ha det ut av kostholdet, sa Brustad til VG etter at det ble kjent at det finnes høye verdier transfett i norsk McDonald's mat.

Danmark har som eneste land i verden forbudt salg av varer der transfett utgjør mer enn 2 prosent av fettinnholdet.

Hva er transfett:
Hvis du varmer opp flytende flerumettet plantefett sammen med nikkel og hydrogen får du en herding av fettet, eller en såkalt delvis hydrogenering. Dette er transfett.

Hvorfor brukes transfett?
Transfettet gjør at fettet harskner mye langsommere enn annet fett og er billig å produsere.

Hvorfor er transfett skadelig?
Transfett har vist seg å øke det dårlige kolesterolet (LDL) og senke det gode kolesterolet (HDL). I tillegg tilsier en del undersøkelser at det kan øke kreftrisikoen og ha en del hormonlignende effekter som kan være skadelig.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere